Belize

Kartoita matkakohteesi terveysriskit - suojaa itsesi ja matkaseurasi 

Tältä sivulta löydät maakohtaiset tiedot taudeista, joita vastaan matkailijan kannattaa suojautua rokottautumalla sekä tiedot mahdollisesta malariariskistä ja siitä, vaaditaanko maahan matkustavalta keltakuumerokotustodistusta. Tiedot perustuvat THL:n suosituksiin.

Matkailijan perusrokotukset kannattaa olla voimassa jo kotimaassa oleskeltaessa, mutta varmista viimeistään ennen ulkomaan matkaa, että olet saanut kattavan suojan ja tarvittavat tehosteet. Perusrokotukset ovat osa kansallista rokotusohjelmaa ja ne saa maksutta omalta hyvinvointialueelta. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (dT) ja riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote.

Kaikille suositeltavat rokotukset ovat perusrokotteiden lisäksi rokotteita sellaisia tauteja vastaan, joihin sairastumisen riski on merkittävä koko maassa.

Yksilöllisesti harkittavien rokotusten tarve riippuu kohteesta, matkan kestosta ja matkasuunnitelmista sekä matkailijan iästä ja terveydentilasta. Keskustele niiden tarpeesta lääkärin tai hoitajan kanssa.

Jotta ehdit saada riittävän kattavan rokotussuojan ennen matkaa sekä tarkistaa muut terveyden kannalta tärkeät asiat, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen hyvissä ajoin ennen matkaa.

Näin rokottaudut 

Maakohtaiset rokotussuositukset

Kaikille suositeltavat rokotukset

Hepatiitti A

+

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama tarttuva akuutti maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää: Hepatiitti A

Jäykkäkouristus

+

Jäykkäkouristus on hengenvaarallinen tauti, jonka aiheuttaa maaperässä yleisesti esiintyvä bakteeri. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana. Aikuisten on itse hoidettava tehosterokotukset, iästä riippuen joko 10 tai 20 vuoden välein.

Lue lisää: Jäykkäkouristus

Kurkkumätä

+

Kurkkumätä on bakteerin aiheuttama tulehdus, joka voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Taudilta suojaava yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Kurkkumätä

Sikotauti

+

Sikotauti on viruksen aiheuttama tauti, jonka oireisiin kuuluu kaulan alueen turvotus. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Sikotauti

Tuhkarokko

+

Tuhkarokko on viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Tuhkarokko

Vihurirokko

+

Vihurirokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka voi olla vaarallinen raskauden aikana. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Vihurirokko
Yksilöllisesti harkittavat rokotukset

Hepatiitti B

+

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama, mahdollisesti vakava ja pitkäkestoinen maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää: Hepatiitti B

Influenssa

+

Influenssa on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa riskiryhmiin kuuluville. Muut voivat rokottautua omakustanteisesti.

Lue lisää: Influenssa

Lavantauti

+

Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka voi tarttua saastuneesta ruoasta tai juomasta. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää: Lavantauti
Muut suositukset ja tarvittavat todistukset

Malaria

+
Malariariski on olemassa vain rajatuilla alueilla. Kysy lisää lääkäriltä tai hoitajalta.

Koronatauti

+

Koronatauti on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Tehosterokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa tietyille riskiryhmille.

Lue lisää: Koronatauti
Loma voi altistaa hepatiittitartunnalle – tarkista, oletko riskissä

Hepatiittiriski piilee lähes kaikissa suomalaisten suosikkikohteissa - jo yllättävän lähellä. Vältä tautituliaiset ja suojaudu ennen lähtöä.

Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?

Hoida rokotussuoja kuntoon joko rokoteklinikalla, yksityisellä tai julkisella terveysasemalla. Katso tästä selkeät käytännön ohjeet rokottautumiseen ja etsi lähin rokotusasemasi.
Näin rokottaudut
Kysyttävää rokotuksista?

Mistä voi selvittää, mitä rokotuksia on saanut? Mistä tiedän, mitä rokotuksia tarvitsen? Entä jos rokotussarja on jäänyt kesken? Varasin perheelle äkkilähdön, ehdimmekö rokottautua? Entä milloin jäykkäkouristusrokote pitää tehostaa? 

Rokottautuminen herättää usein paljon kysymyksiä - lue vastaukset yleisimpiin rokottautumiseen liittyviin pulmiin.

Tietoa rokottautumisesta
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Oletko jo suojautunut hepatiittia vastaan?
Lue lisää
Vyöruusu ei välitä elintavoistasi – tunnistatko oman riskisi sairastua?
Lue lisää