Rokotteilla ehkäistävät taudit

Rokotteilla pystytään ennaltaehkäisemään monia tauteja ja kattavan rokotusohjelman

vuoksi monet taudit ovat Suomessa jo harvinaisia.

Täältä löydät tietoa taudeista, joita vastaan voi ja kannattaa rokottautua.
Kaikki taudit Matkailijan taudit Aikuisten taudit 50+ aikuiset Lasten taudit
Rokotusohjelmaan kuuluvat Suojaudu omakustanteisesti
Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama tarttuva akuutti maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Hepatiitti B

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama, mahdollisesti vakava ja pitkäkestoinen maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Vyöruusu

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama infektio, jonka oireena on usein rakkulainen ja kivulias ihomuutos. Vesirokkovirus jää lapsuuden infektion jälkeen pysyvästi elimistöön ja voi myöhemmin aktivoitua uudelleen ja aiheuttaa vyöruusun. Tautia vastaan voi rokottautua omakustanteisesti.

Lue lisää
RSV

RSV eli respiratory syncytial virus aiheuttaa hengitystieinfektion, joka saattaa yli 60-vuotiailla ja vauvoilla vaatia sairaalahoitoa. Tautia vastaan voi rokottautua omakustanteisesti.

Lue lisää
Dengue

Dengue on hyttysten levittämän viruksen aiheuttama kuumetauti, jota esiintyy laajasti maapallon trooppisilla sekä subtrooppisilla alueilla. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Hemofilustaudit

Hemofilusbakteeri voi aiheuttaa useita voi aiheuttaa monenlaisia infektiotauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja keuhkokuumetta. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille.

Lue lisää
Hinkuyskä

Hinkuyskä on erittäin tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa flunssaa muistuttavia oireita ja rajuja yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille, nuorille, varusmiehille, sekä kaikille 25-vuotiaille.

Lue lisää
HPV-infektiot

Papilloomavirus eli HPV on kohdunkaulansyövän merkittävin aiheuttaja. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 10-12-vuotiaille tytöille ja pojille.

Lue lisää
Influenssa

Influenssa on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa riskiryhmiin kuuluville. Muut voivat rokottautua omakustanteisesti.

Lue lisää
Japanin aivotulehdus

Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jossa kuolleisuus on suuri. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristus on hengenvaarallinen tauti, jonka aiheuttaa maaperässä yleisesti esiintyvä bakteeri. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana. Aikuisten on itse hoidettava tehosterokotukset, iästä riippuen joko 10 tai 20 vuoden välein.

Lue lisää
Keltakuume

Hyttysen levittämä akuutti, verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti, joka johtaa usein kuolemaan. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Kolera

Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa voimakkaan ripulin. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Koronatauti

Koronatauti on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Tehosterokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa tietyille riskiryhmille.

Lue lisää
Kurkkumätä

Kurkkumätä on bakteerin aiheuttama tulehdus, joka voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Taudilta suojaava yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää
Lavantauti

Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka voi tarttua saastuneesta ruoasta tai juomasta. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Malaria

Malaria on hyttysen piston välityksellä leviävä trooppinen kuumetauti. Tautia ehkäistään estolääkityksellä ja suojautumalla hyttysenpistoilta. 

Lue lisää
Meningokokkitaudit

Meningokokkitauti on bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, vaikea yleisinfektio tai jopa kuolemaan johtava verenmyrkytys. Rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan vain tiettyjen riskiryhmien osalta.

Lue lisää
Pneumokokkitaudit

Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää
Polio

Polio on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai jopa halvausoireita. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää
Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti, jota levittää puutiainen eli punkki. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa nimetyillä riskialueilla vakituisesti ja/tai kesäaikana asuville.

Lue lisää
Rotavirustauti

Rotavirus aiheuttaa ripuli-oksennustaudin imeväisille ja pienille lapsille. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää
Sikotauti

Sikotauti on viruksen aiheuttama tauti, jonka oireisiin kuuluu kaulan alueen turvotus. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää
Tuberkuloosi

Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama tarttuva, maailmanlaajuisesti merkittävä ja usein tappava infektiotauti. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille.

Lue lisää
Tuhkarokko

Tuhkarokko on viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää
Vesikauhu

Vesikauhu eli rabies on viruksen aiheuttama keskushermostosairaus, joka hoitamattomana johtaa aivotulehdukseen ja kuolemaan. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää
Vesirokko

Vesirokko on viruksen aiheuttama lastentauti, joka aiheuttaa nuorilla ja aikuisilla voimakkaampia oireita. Vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää
Vihurirokko

Vihurirokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka voi olla vaarallinen raskauden aikana. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää