Aikuisten rokotusohjelma

Suomen kansallisen rokotusohjelman rokotukset suojaavat aikuisia tartuntataudeilta. Rokotteet ovat maksuttomia, ja ne annetaan omalla terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Seuraavasta taulukosta näet suositeltavat tehosterokotukset ja niiden aikataulun.

Tehosteiden ajankohta

Rokotteen lyhenne

Tauti, jolta rokote suojaa

25 vuoden iässä (perussarjan saaneille) dtap Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä
45 ja 65 vuoden iässä (perussarjan saaneille), tämän jälkeen 10 vuoden välein dT Kurkkumätä, jäykkökouristus
Perussarjaa ei normaalisti tarvitse tehostaa aikuisiällä.Tehostetta suositellaan riskialueille lähteville, sieltä saapuville ja heidän lähipiirilleen. IPV Polio
Jokaisella aikuisella tulee olla joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Jos aikuisen MPR-rokotussuoja on puutteellinen, se täydennetään. MPR Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko

Kausi-influenssarokotukset

Rokote annetaan maksutta raskaana oleville naisille ja 65 vuotta täyttäneille aikuisille, sekä vakavalle influenssalle altiiden henkilöiden lähipiirille.

Lue lisää kausi-influenssan ehkäisystä.

 

Puutiaisaivotulehdusrokotukset (TBE-rokotukset)

Kansallisen ohjelman TBE-rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka asuvat vakituisesti tai kesäasunnossa sellaisilla alueilla, joissa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on suuri.

Tutustu puutiaisaivotulehduksen ehkäisyyn.

 

Hepatiittirokotukset

Hepatiitti A- ja B-rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana säännölistä hoitoa saavat, verenvuototautia sairastavat henkilöt, ruiskuhuumeiden käyttäjät ja heidän läheiset, sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Hepatiittirokotuksia suositellaan myös tietyissä työtehtävissä työskenteleville, jolloin rokotustarve arvioidaan työterveyshuollossa, ja rokotukset maksaa työnantaja. Lisäksi suurentuneen tartuntariskin takia useat muut ryhmät saavat hepatiitti B -rokotuksen ilmaiseksi. Lisätietoa saat lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Tutustu hepatiitti A:n ehkäisyyn

Tutustu hepatiitti B:n ehkäisyyn

 

Meningokokkirokotukset

Meningokokki ACWY ja meningokokki B -rokotetta tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta 1.8.2020 alkaen THL:n määrittämiin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Lue lisää meningokokkitaudin ehkäisystä.

 

Pneumokokkirokotukset

Rokote tarjotaan osana kansallista rokotusohjelmaa kantasolusiirteen saaneille ja alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä).

Lue lisää pneumokokkitaudin ehkäisystä.

Viitteet

Rokotusohjelma lapsille ja aikuisille. THL. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/kansallinen-rokotusohjelma/rokotusohjelma-lapsille-ja-aikuisille (ladattu marraskuussa 2022)

TBE-rokote eli ”punkkirokote”. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote (ladattu marraskuussa 2022)

Hepatiitti A - ja B -rokote. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/hepatiitti-a-ja-b-rokote (ladattu marraskuussa 2022)

Pneumokokkirokote. THL. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/pneumokokkirokotteet (ladattu marraskuussa 2022)