Tiesitkö? Vyöruusu voi iskeä myös kasvoihin – näin tunnistat tämän yleisen sairauden

Vyöruusun aiheuttama kipu on hermokipua, joka voi olla voimakasta.
Vyöruusun aiheuttama kipu on hermokipua, joka voi olla voimakasta.

– Eräs potilas kuvaili, että vyöruusun aiheuttama kipu on sama kuin huuliherpeksessä – mutta potenssiin sata, kertoo Eiran sairaalassa ja lääkärikeskuksessa työskentelevä ihotautilääkäri Anna Hjerppe.

Hjerppe on kohdannut työuransa aikana lukuisia vyöruususta kärsiviä ihmisiä. Se on yleinen mutta silti yllättävän huonosti tunnettu vaiva. Vyöruusun sairastaa jopa joka kolmas suomalainen.

Vyöruusu on kivuliaana, rakkulaisena ihottumana ilmentyvä tulehdustauti, jonka aiheuttaa elimistöön jääneen vesirokkoviruksen aktivoituminen uudelleen. Vesirokkovirus jää nimittäin uinumaan vesirokon sairastaneen ihmisen elimistöön koko loppuelämäksi.

– Vesirokkovirus odottaa heikkoa hetkeä, jolloin ihmisen immuunipuolustus on alentunut. Siihen riittää jo se, että ihminen on yli 50-vuotias. Mitä vanhempi ihminen on ja mitä enemmän hänellä on lääkityksiä ja autoimmuunisairauksia, sitä alttiimpi hän on vyöruusulle, Hjerppe sanoo.

Näin tunnistat vyöruusun

Vyöruusu on suhteellisen helppo tunnistaa itse. Tauti oirehtii tyypillisesti ensin kipuna ja särkynä tietyllä ihoalueella. Vyöruusun aiheuttama kipu on hermokipua, joka voi olla voimakasta.

Vyöruusu on kivuliaana, rakkulaisena ihottumana ilmentyvä tulehdustauti, joka esiintyy tyypillisesti keskivartalon alueella.
Vyöruusu on kivuliaana, rakkulaisena ihottumana ilmentyvä tulehdustauti, joka esiintyy tyypillisesti keskivartalon alueella.

– Vyöruusupotilaan iho ei välttämättä siedä vaatetta, ja jopa puhallus iholla voi tuntua kipuna. Kun ihoa pesee, siinä voi tuntea oudon, uudenlaisen kivun, Hjerppe kertoo.

Seuraavaksi kipeälle ihoalueelle ilmaantuu entistä kivuliaampi rakkulaihottuma. Kipu ja ihottuma ovat toispuoleisia ja ilmestyvät tyypillisimmin keskivartalon alueelle ja juuri vyötärölle, mistä sairaus on saanut nimensäkin.

Viimeistään rakkuloiden ilmaantuessa diagnoosista voi varmistua itse, ja Hjerppe kehottaa hakeutumaan silloin kiireen vilkkaa lääkärin. Pahimmillaan vyöruusupotilas on kuumeinen ja hyvin kipeä.

– Jos vyöruusu iskee oikein äkäisenä, voivat sen aiheuttamat rakkulat olla syviä, jopa ihon verinahkaan ulottuvia, ja jättää jälkeensä arpia. Joskus vyöruusurakkulaihottuman päälle iskee bakteeritulehdus, ja se vaatii omanlaisensa hoitokeinot, Hjerppe sanoo.

Erityisen ikävä kasvojen alueella

Hjerppen mukaan vyöruusu voi olla erityisen vakava silloin, jos se iskee kasvojen alueelle. Tällöin vyöruusu voi levitä silmään ja aiheuttaa vaikeita silmätulehduksia, jotka saattavat oireilla pitkään ja voivat pahimmassa tapauksessa johtaa näön menettämiseen.

Vyöruusu voi levitä silmään ja aiheuttaa vaikeita silmätulehduksia, jotka saattavat oireilla pitkään.
Vyöruusu voi levitä silmään ja aiheuttaa vaikeita silmätulehduksia, jotka saattavat oireilla pitkään.

– Taudin parannuttua toisille voi jäädä ikävä hermosärky sille alueelle, jolla vyöruusu on oirehtinut. Jos hermosärky jää silmän seudulle, se on todella kivuliasta ja voi aiheuttaa haittaa loppuelämän ajaksi.

Vyöruusu diagnosoidaan oireiden perusteella, ja tarvittaessa vesirakkulasta otetaan virustesti. Infektiota lääkitään virus- ja kipulääkkeillä. Vyöruusu voi vaivata ikävimmillään ja hoitamattomana useita kuukausia.

Lapset saavat nykyisin vesirokkorokotuksen, joka antaa suojaa myös myöhempää vyöruusua vastaan. Yli 50-vuotias voi suojautua vyöruusulta rokottautumalla.

Haluatko tietää lisää vyöruususta ja rokottautumisesta? Lue lisää ja kysy lääkäriltä tai hoitajalta.

Älä sekoita ruusua vyöruusuun tai ruusufinniin

Anna Hjerppen mukaan paitsi potilaat myös terveydenhuollon ammattilaiset saattavat sekoittaa vyöruusun herkästi kahteen muuhun sairauteen: ruusuun ja ruusufinniin.

– Ruusu on nopeasti alkava ihon bakteeri-infektio, johon liittyy kuumetta, Hjerppe kertoo.

Vyöruusun aiheuttaa virus, ruusun bakteeri. Ruusun aiheuttava bakteeri pääsee elimistöön tavallisesti pienestä haavaumasta. Ruusu oireilee äkillisesti nousevana korkeana kuumeena, vilunväristyksinä sekä tarkkarajaisena, kuumoittavana ja yhtenäisenä punoituksena ja turvotuksena iholla.

Kun vyöruusu ilmestyy tyypillisimmin keskivartalolle tai kasvoille, löytyy ruusu yleisimmin säärestä, nilkasta tai jalkaterästä. Vyöruusua hoidetaan viruslääkkeillä ja kipulääkityksellä, kun taas ruusun aiheuttama bakteeri nujerretaan antibiootilla.

Ruusufinni taas on aikuisen tulehduksellinen, yleensä vain kasvojen alueen näppylätauti, joka on nimensä mukaisesti aknen sukulaistauti. Ruusufinnin ensimmäinen oire on tavallisimmin äkillinen kasvoille lehahtava punoitus. Tauti aiheuttaa myös näppylöitä ja saa hiusverisuonet korostumaan.

Ruusufinnistä kärsivän on tärkeää suojata iho auringolta sekä pitää iho puhtaana ja kosteutettuna. Jos itsehoito ei auta, lääkäri voi määrätä hoitavaa voidetta tai antibioottikuurin.

Vyöruusulta voi suojautua vain rokottautumalla.