Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Vesikauhu

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Vesikauhu eli rabies on keskushermoston virustauti, joka johtaa lopulta aivotulehdukseen ja kuolemaan. Se tarttuu sairastuneen eläimen syljen välityksellä yleensä puremasta tai nuolaisusta.

Taudin oireet alkavat viikkojen tai kuukausien kuluttua puremasta. Ensioireita ovat kuume, päänsärky ja huonovointisuus. Myöhemmin ilmenee aivotulehduksen oireita, hallusinaatioita ja nielemisen laukaisemia kouristuksia. Vesikauhua sairastava voi olla kauhuissaan veden näkemisestä, mistä johtuu taudin nimi. Oireiden alettua vesikauhuun ei ole hoitoa, ja potilas menehtyy tautiin.

Rokottautuminen

Rokote vesikauhua vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan matkailijan tulee huolehtia siitä itse.

Ennaltaehkäisevän rokotuksen aloitus harkitaan tapauskohtaisesti. Suositus ehkäiseväksi perussarjaksi on kolme pistosta päivinä 0, 7 ja 21 tai 28. Lasten annos on sama kuin aikuisten. Tehosterokotusta ei tarvita, jos ennaltaehkäisevä tai välittömästi mahdollisen tartunnan jälkeen otettu rokotussarja on otettu kokonaan.

Jos mahdollisesti vesikauhuinen eläin puree ihmistä, haava huuhdotaan perusteellisesti vedellä ja saippualla. Ennen puremaa saatu rokotus ei poista hoidon tarvetta pureman jälkeen, vaan pureman saatuaan tulee hakeutua välittömästi lääkärin vastaanotolle. Tehosterokotus voi olla tarpeen.

Muu suojautuminen

Ulkomaanmatkoilla tulee välttää kulkukoirien käsittelyä. Pureman lisäksi tauti voi tarttua myös haavan tai limakalvojen nuolaisusta.

Varsinkaan lapset eivät välttämättä ymmärrä altistuneensa taudille, jos eläin vain nuolaisee tai raapaisee ihoa eikä varsinaisesti pure.

Tartunnan ehkäisemiseksi on tärkeää puhdistaa eläimen aiheuttama haava tai naarmu välittömästi saippualla ja runsaalla vedellä sekä hakeutua mahdollisimman pian lääkäriin, jossa voidaan tarvittaessa aloittaa immunoglobuliini- ja rokotushoito. Ulkomailla saatua rokotussarjaa jatketaan tarvittaessa kotimaassa.

Rokotussarja voidaan aloittaa myös altistuksen jälkeen. Jotta tappavalta taudilta vältytään, rokotukset tulee aloittaa heti pureman tapahduttua.

Rabiesvirusta voi esiintyä kudoksissa jo pitkään ennen oireiden alkamista. Jos matkailija on saanut pureman ja epäilee vesikauhua, hänelle on annettava koko altistuksen jälkeinen rokotussarja, vaikka puremasta olisikin kulunut jo pitkään.

Yleisyys

Vesikauhua esiintyy kaikkialla maailmassa. Vuosittain yli 55 000 ihmisen arvioidaan kuolevan vesikauhuun Afrikassa ja Aasiassa.

 

Tartunnan lähteitä

  • Koiran tai muun eläimen purema tai nuolaisu, jossa sylkeä pääsee haavaan tai limakalvolle

 

Viitteet

Key facts. Rabies. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs099/en/ (ladattu lokakuussa 2016)

Travelers’ Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)

Rabies vaccines: WHO position paper. Weekly epidemiological record. No. 32, 2010, 85, 309–320.
http://www.who.int/wer/2010/wer8532.pdf?ua=1 (ladattu marraskuussa 2016)