Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Puutiaisaivotulehdus

Maat, joihin suositellaan rokotusta

TAUTI JA SEN OIREET

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti. Yleensä tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta niillä alueilla, joilla tautia esiintyy punkeissa. Tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. Tartunnan voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta.

Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana. Oireiden ilmaantuessa tauti on yleensä kaksivaiheinen. Reilu viikko punkin pureman jälkeen alkaa lievä kuume, päänsärky ja uupumus, joka kestää yleensä muutaman päivän. Kaksi kolmasosaa infektioista päättyy tähän.

Noin 2–10 päivän oireettoman vaiheen jälkeen noin yksi kolmesta sairastuu taudin toiseen vaiheeseen. Tällöin kuume voi nousta korkeaksi ja saattaa ilmetä keskushermosto-oireita. Arviolta joka kymmenes tähän ryhmään kuuluvista saa pitkäaikaisia tai jopa pysyviä neurologisia jälkioireita.

Puutiaisaivotulehdus voi olla henkeä uhkaava, mutta kuolleisuus on pieni. Tauti on hankalin ikääntyneillä. Lapsilla puutiaisaivotulehdusta esiintyy vähemmän ja vakavat taudinkuvat ovat harvinaisia.

Lue lisää puutiaisaivotulehduksesta.

ROKOTTAUTUMINEN

TBE-rokote antaa suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote ei suojaa borrelioosilta eikä muilta punkin levittämiltä taudeilta. Rokote ei myöskään ehkäise punkkia tarttumasta ihoon. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa vakituisesti asuville 3 vuotta täyttäneille henkilöille. Lisäksi kansallisen ohjelman rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa Paraisilla tai Simossa kesäaikana vähintään 4 viikkoa. THL suosittelee lisäksi rokotetta henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen on merkittävä. Rokotusta voidaan harkita matkailijoille, jotka oleskelevat tai liikkuvat runsaasti luonnossa taudin esiintymisalueilla.

TBE-rokote voidaan antaa 1 vuoden iästä alkaen lapsille ja aikuisille. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta sekä säännöllisiä tehosteannoksia 3-5 vuoden välein rokotettavan iästä riippuen.

MUU SUOJAUTUMINEN

Puutiaisaivotulehdusalueella kannattaa käyttää jalkoja ja ihoa suojaavaa vaatetusta sekä jalkineita varsinkin korkeassa heinikossa, lehdoissa ja varjoisissa pensaikoissa liikkuessa.

Punkkisyynillä voidaan vähentää borrelioosin tartunnan riskiä, mutta se ei estä puutiaisaivotulehdustartuntaa, sillä virus tarttuu punkin syljestä jo muutamassa minuutissa.

YLEISYYS

Puutiaisaivokuumeen yleisyys

Suomessa puutiaisaivotulehdusta tavataan pääasiassa Ahvenanmaalla sekä Turun saaristossa, Paraisilla ja Simossa. Lisäksi tautia esiintyy mm. Lappeenrannan, Kemin, Simon ja Kuopion seuduilla sekä Kokkolan, Raahen ja Kotkan saaristossa. Viruksen kierto luonnossa on riippuvainen ilmasto- ja muista olosuhteista. Riskialueilla n. 0,1-3,3 % punkeista kantaa TBE-virusta.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös Venäjällä, Ruotsissa, Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Heinikoissa ja muissa kasvustoissa elävät puutiaiset eli punkit.

 

Viitteet

Donoso-Mantke, Oliver ym., 2011 Tick-Borne Encephalitis Virus: A General Overviev. Flavivirus Encephalitis. Toim. Daniel Ružek, 2011. Tick-borne encephalitis in Europe. ECDC.
http://edoc.rki.de/oa/articles/reN7OCoy1vQ0g/PDF/29O1NGlasYUsY.pdf (ladattu marraskuussa 2016)
Key facts. Vector-borne diseases. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs387/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Travellers’ Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Factsheet for health professionals. Tick-borne encephalitis. ECDC.
http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/emerging_and_vector-borne_diseases/tick_borne_diseases/tick_borne_encephalitis/basic_facts/Pages/factsheet-health-professionals.aspx (ladattu marraskuussa 2016)
Puutiaisaivotulehdus. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00047 (ladattu 13.12.2016)
TBE-rokote eli "punkkirokote". THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote (ladattu 5.9.2017)
Encepur-valmisteyhteenveto, GSK 2015.
TicoVac-valmisteyhteenveto, Pfizer 2016.
Puutiaisaivotulehduksen riskialueiden kartoitustulokset. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus/puutiaisaivotulehduksen-riskialueiden-kartoitustulokset (ladattu 13.12.2016)