Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Polio

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Polio (poliomyeliitti) on herkästi tarttuva virustauti. Polio on yli 90 %:ssa tapauksista oireeton. Suurin osa sairastuneista on alle 5-vuotiaita lapsia. 

Alkuvaiheen oireet muistuttavat vilustumisoireita: kuume, kurkkukipu ja huonovointisuus. Valtaosalla tauti päättyy näihin, mutta 1–5 %:lla se leviää hermostoon ja kehittyy aivokalvontulehdus sekä vakavampia oireita kuten niskan, selän ja/tai jalkojen jäykkyyttä. Alle 1 prosentilla polioon sairastuneista lapsista tauti johtaa halvaukseen. Vielä vuosia akuutin taudin jälkeen voi joillain potilailla esiintyä polion myöhäisoireita (esim. uupumusta, lihasheikkoutta, lihas- ja nivelkipuja).

Rokottautuminen

Rokote poliota vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Viimeinen rokotusohjelman tehosterokotus annetaan 4-vuotiaana neuvolassa.

Tehosteannoksia suositellaan kaikille matkailijoille, joiden kohdemaassa on äskettäin ollut polioepidemia tai jossa on viime vuosina raportoitu poliotapauksia. Tehostetta suositellaan myös tapauksissa, joissa riski polion leviämisestä toisesta maasta kohdemaahan on suuri. Lue lisää maakohtaisista rokotussuosituksista.

WHO:n antaman erityissuosituksen mukaan koko kansallisen rokotusohjelman mukainen rokotussarja on tarpeen henkilöille, jotka matkustavat yli 4 viikoksi maihin, joissa edelleen esiintyy villiä poliovirusta tai joista sitä leviää ulkomaille. Tehosterokotus tulee ottaa viimeistään 4 viikkoa ennen matkaa, jos edellisestä poliorokotuksesta on kulunut yli 12 kk.

Todistus rokotuksesta tulee olla mukana maahan tulon yhteydessä.

Mikäli maassa oleskelu kestää alle 4 viikkoa, viranomainen (THL) suosittelee tehosterokotusta 5 vuoden välein.

Lisäksi Saudi-Arabiaan matkustaville suositellaan tehosterokotetta ennen matkaa, koska maahan saapuvilta saatetaan vaatia rajalla rokotetodistus.

Muu suojautuminen

Rokottautumisen lisäksi infektioita voidaan estää huolehtimalla hyvästä käsi- ja elintarvikehygieniasta.

Yleisyys

Suomesta polio hävitettiin pääosin 1960-luvun alussa kattavan rokotusohjelman avulla. Vuosien 1984-85 polioepidemia pysäytettiin suunkautta otettavalla sokeripala-rokotteella. Poliota esiintyy edelleen Pakistanissa, Afganistanissa ja Nigeriassa. Näistä maista tauti voi levitä myös muualle aiheuttaen epidemioita lähinnä Aasiassa ja Afrikassa. Vuonna 2015 Ukrainassa ilmoitettiin kaksi rokotteesta tarttunutta poliotapausta.

Tartunnan lähteitä

Virukset tarttuvat pääasiallisesti ihmisestä toiseen tai saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Polio on erittäin tarttuva, mutta valtaosassa tapauksista oireeton.

 

Viitteet

Poliomyelitis. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs114/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Polio vaccines: WHO position paper – March, 2016. Weekly epidemiological record. No 12, 2016, 91, 145–168.
http://www.who.int/wer/2016/wer9112.pdf?ua=1 (ladattu marraskuussa 2016)
Wild polio and vaccine derived polio in Nigeria. WHO.
http://www.who.int/csr/don/06-october-2016-polio-nigeria/en/ (ladattu marraskuussa 2016)
Travellers’ Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Polio Global Eradication Initiative.
http://polioeradication.org/sitemap/ (ladattu marraskuussa 2016)
Polio. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/polio1 (ladattu 15.12.2016)
Polio. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00046 (ladattu 13.12.2016)