Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Meningokokkitaudit

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Meningokokki on bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen, vaikean yleisinfektion tai jopa nopeasti kuolemaan johtavan verenmyrkytyksen. Oireita ovat kuume, niskajäykkyys, tajunnanhäiriöt ja nopeasti heikkenevä yleistila. Meningokokkeja on useita eri seroryhmiä, joista tärkeimmät ovat A, B C, W ja Y. Näiden ryhmien meningokokit voivat aiheuttaa epidemioita.

Rokottautuminen

Rokote meningokokkitauteja vastaan kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain varusmiehille. Matkailijoiden täytyy huolehtia rokotteen saamisesta itse.

ACWY-meningokokkitauteja vastaan on Suomessa saatavilla kaksi nelivalenttista (ACWY) konjugaattirokotetta. Konjugoitu rokote voidaan antaa 1 tai 2 vuoden iästä alkaen, valmisteesta riippuen. Pitkäaikaisesta suojasta on ehditty kerätä vasta vähän tietoa. Tehosterokotuspäätökseen vaikuttaa aiemman rokotuksen ajankohta, matkakohteen vallitseva epidemiologinen tilanne ja matkan luonne.

Suoja A-ryhmän meningokokkia vastaan saattaa olla lyhytkestoinen. Tehosteannosta kannattaa siis harkita, jos taudille altistumisen riski on suuri ja edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 3 vuotta.

C-meningokokkia torjuvaa konjugaattirokotetta on Suomessa saatavilla vähintään 2 kuukauden ja enintään 1 vuoden ikäisille pikkulapsille. Se suojaa vain seroryhmän C infektioilta. Rokotetta käytetään vain poikkeustapauksissa, esim. jos lapsi matkustaa alueelle, jossa seroryhmän C bakteeria esiintyy runsaasti, tai muuttaa maahan, jossa tämä rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Muu suojautuminen ja tartunnan lähteitä

Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Läheinen kontakti, esimerkiksi asuminen samoissa tiloissa tai suuteleminen, on edellytys tartunnan saamiselle.

Yleisyys

Meningokokki-infektioita voi esiintyä minkä ikäisellä henkilöllä tahansa, mutta eniten pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Etenkin nuorten aikuisten keskuudessa esiintyy silloin tällöin pieniä epidemioita.

Rokotusta suositellaan matkailijoille, jotka oleskelevat turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joilla meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina – erityisesti Afrikan meningiittivyöhykkeellä: Saharan eteläpuolella Senegalista Etiopiaan. 

Yhdysvalloissa ja joissakin muissa maissa ulkomaisten vaihto-oppilaiden tulee mahdollisesti ottaa rokotus päästäkseen maahan.

Saudi-Arabia vaatii kaikilta pyhiinvaellusmatkoille tulevilta todistuksen nelivalenttisesta ACWY-meningokokkirokotteesta.

Tartunnan lähteitä

  • Hengitystie-eritteet tai sylki

 

Viitteet

Key facts. Meningococcal meningitis. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs141/en/ (ladattu lokakuussa 2016)

Travelers’ Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)

Meningokokkitaudit. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00045  (ladattu 12.12.2016)