Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Kolera

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa voimakkaan ripulin. Se leviää helposti ulosteilla saastuneen ruoan ja juoman välityksellä ja vain harvoin suoraan ihmisestä toiseen.

Rokottautuminen

Kolerarokote

Rokote koleraa vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta koleraa vastaan. Rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat kolera-alueella huonoissa hygieniaolosuhteissa. Rokotteen antama suoja tavallista turistiripulia vastaan on hyvin heikko.

Rokote otetaan suun kautta. Aikuiset ja 7 vuotta täyttäneet saavat sen kahdessa osassa 1-6 viikon välein. Lisäksi suositellaan tehosteannosta kahden vuoden kuluttua.

2–6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmea annosta 1-6 viikon välein ja tehosteannosta 6 kk:n kuluttua. Lisäksi suositellaan tehosteannosta kahden vuoden kuluttua.

Muu suojautuminen

Kolera-alueilla matkustettaessa suositellaan välttämään raakaa kalaa ja merenantimia. Lisäksi tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta etenkin ennen ruokailua ja WC-käyntien jälkeen.

Yleisyys

Kolera leviää helposti. Maailmassa esiintyy vuosittain arviolta 1,3–4,0 miljoonaa koleratapausta, ja tauti aiheuttaa 21 000–143 000 kuolemaa vuodessa eri puolilla maailmaa. Tautia esiintyy eniten Afrikassa, mutta myös Aasiassa, etenkin Intiassa ja Indonesiassa. Etelä- ja Väli-Amerikassa epidemioita on esiintynyt harvoin.

Tartunnan lähteitä

  • Saastunut vesi
  • WC-tilat
  • Saastunut ruoka, varsinkin kylmänä tai raakana tarjoiltu

 

Viitteet

Key facts. Cholera. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs107/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Travellers’ Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)