Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Influenssa

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Influenssa on akuutti virusinfektio, joka leviää herkästi ihmisestä toiseen. Kausi-influenssavirukset kiertävät kaikkialla maailmassa ja voivat tarttua kaikenikäisiin. Ne aiheuttavat vuosittain epidemioita, joiden huippu osuu lauhkealla vyöhykkeellä talviaikaan. Oireita ovat kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet. Influenssa voi aiheuttaa vaikean taudinkuvan tai johtaa kuolemaan etenkin, jos henkilö kuuluu riskiryhmään (alle 2-vuotiaat lapset, 65 vuotta täyttäneet aikuiset, raskaana olevat naiset ja perussairauksia sairastavat iästä riippumatta).

Tartunta saadaan yleensä oireiselta henkilöltä, mutta aikuiset voivat alkaa erittää virusta jo 24-48 tuntia ennen oireiden alkamista. Yleensä tauti paranee alle kahdessa viikossa.

Influenssan yleisimpiä komplikaatioita ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputken tulehdus, poskiontelontulehdus ja olemassa olevien perussairauksien, kuten astman, paheneminen. Influenssaepidemia voi aiheuttaa kuolleisuutta vanhusväestössä. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin lääkärissäkäyntiä vaativa influenssan jälkitauti.

Rokottautuminen

Kausi-influenssarokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa pienille lapsille, kaikille 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville, varusmiespalvelukseen/asepalvelukseen astuville, perussairauden tai ammatin puolesta riskiryhmään kuuluville sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluville.

Muut, myös matkailijat, voivat ottaa rokotteen omakustanteisesti. Kausi-influenssarokotteet vaihtelevat kausittain ja saatu rokotus suojaa vain vuoden. Influenssakausi osuu usein talviloma- ja matkailukauteen.

Kausi-influenssarokote suojaa vain influenssa A tai B -virusten aiheuttamilta taudeilta. Muutkin hengitystieinfektiot voivat aiheuttaa influenssan kaltaisia oireita, joihin kausi-influenssarokote ei tehoa.

Muu suojautuminen

Influenssan tarttumista kannattaa koettaa ehkäistä yksinkertaisilla arkikonsteilla (esim. välttämällä sairastuneiden tapaamista, pesemällä käsiä tiheästi ja peittämällä suun ja nenän yskimisen ja aivastamisen yhteydessä).

Yleisyys

Tyypillisesti epidemian aikana influenssaan sairastuu 5-10 % aikuisväestöstä. Influenssalle altistumisen riski matkan aikana riippuu vuodenajasta ja matkakohteesta. Lauhkealla vyöhykkeellä influenssaepidemioiden huippu osuu kylmille talvikuukausille. Subtropiikin ja tropiikin alueilla tautia esiintyy yleisesti ympäri vuoden. Influenssaa voi kuitenkin esiintyä erityisen yleisesti sadekauden tai kuivan kauden aikana tai vuoden aikana voi olla kaksi tautihuippua.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartunta hengitysteitse tai kosketustartunta

 

Viitteet

Influenza (Seasonal). WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Travelers' Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Influenssa. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/influenssa (ladattu 15.12.2016)