Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Hepatiitti A (HAV)

Maat, joihin suositellaan rokotusta

TAUTI JA SEN OIREET

Hepatiitti A, aiemmin tunnettu nimellä keltatauti, on viruksen aiheuttama tarttuva akuutti maksatulehdus, joka tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä. Tavallisimmin sen saa ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta. Tartunnan voi saada myös saastuneen uima-altaan vedestä. Hepatiitti A kuuluu yleisimpiin rokotteilla ehkäistäviin matkailijoiden tartuntatauteihin.

Oireisiin kuuluu silmien ja ihon keltaisuus, väsymys, kuume, pahoinvointi, ripuli ja tummavirtsaisuus. Taudinkuva vaihtelee pikkulasten usein oireettomasta infektiosta aikuisen oireiseen infektioon ja harvinaisissa tapauksissa jopa hengenvaaralliseen maksan toiminnan häiriintymiseen. Myös oireettomat tartunnan saaneet voivat levittää virusta.

Oireet voivat jatkua viikkoja tai kuukausia. Hepatiitti A -virus ei aiheuta kroonista maksasairautta, ja tauti paranee yleensä 2-4 viikossa. Uupumus voi jatkua kuitenkin muutamia kuukausia maksatulehduksen jo rauhoituttua.

ROKOTTAUTUMINEN

Hepatiitti a rokotusaikataulu

Hepatiitti A -rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille (mm. verenvuototautia sairastavat ja ruiskuhuumeiden käyttäjät). Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta hepatiitti A:ta vastaan.

Hepatiitti A:ta vastaan voidaan rokottaa joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka suojaa myös hepatiitti B:tä vastaan. Molemmat rokotteet voidaan antaa yhden vuoden iästä alkaen.

Hepatiitti A -rokote annetaan kahdessa osassa. Toinen rokote pistetään 6-12 kk:n kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja sillä varmistetaan pitkäaikainen suoja. Suojan kesto on ainakin 30-40 vuotta, mahdollisesti jopa elinikäinen.

Yhdistelmärokote annetaan kolmessa osassa. Toinen rokote pistetään 1 kk:n ja kolmas 6 kk:n kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Hepatiitti B -suoja saattaa olla elinikäinen.

MUU SUOJAUTUMINEN

Rokottautumisen lisäksi kannattaa välttää mahdollisia tartunnan lähteitä ja huolehtia hyvästä hygieniasta ja puhtaudesta.

YLEISYYS

Hepatiitti a ja b kartta

Hepatiitti A on hyvin yleinen maailmalla. Korkean tartuntariskin alueita ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja osa Etelä-Aasiaa. Kohtalaisen tartuntariskin alueisiin kuuluvat mm. Välimeren etelä- ja itäpuoliset maat, Venäjä, Baltian maat ja kehitysmaat.

Alhaisen elintarvikehygienian maissa korkean hygienian maista tulevat turistit ovat taudille erityisen alttiita, eikä esimerkiksi korkeatasoinen hotelli ole tae turvallisuudesta. Koska virusta erittyy runsaasti ulosteeseen jo ennen oireiden puhkeamista, erityisesti lapset voivat helposti levittää sitä lähipiiriinsä.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Juomavesi
  • Kaikki mehut ja juomat, joissa on jääkuutioita
  • Likaiset kädet
  • WC-tilat
  • Kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • Hedelmät, vihannekset ja marjat, joita ei itse voi pestä pullovedellä tai keitetyllä vedellä tai kuoria
  • Raa’at, kylminä tai haaleina tarjotut tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
  • Kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut ja muut merenelävät
  • Kylmät jälkiruoat
  • Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuusto

 

Viitteet

WHO position paper on hepatitis A vaccines. Weekly epidemiological record. No. 28-29, 2012, 87, 261–276.
http://www.who.int/wer/2012/wer8728_29.pdf?ua=1 (ladattu marraskuussa 2016)
Key facts. Hepatitis B. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/ (ladattu marraskuussa 2016)
Key facts. Hepatitis A. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en/ (ladattu marraskuussa 2016)
Travellers’ Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu marraskuussa 2016)
Hepatiitti A –rokote. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/hepatiitti-a-rokote (ladattu 13.12.2016)
Havrix-valmisteyhteenveto, GSK 2016
Twinrix Adult –valmisteyhteenveto, GSK 2015
Twinrix Paediatric –valmisteyhteenveto, GSK 2015