Kolera

Tauti ja sen oireet

Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa voimakkaan ripulin. Se leviää helposti ulosteilla saastuneen ruoan ja juoman välityksellä ja vain harvoin suoraan ihmisestä toiseen.

 

Maakohtaiset suositukset

Rokottautuminen

Kolerarokote

Rokote koleraa vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta koleraa vastaan. Rokottautumista suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat kolera-alueella huonoissa hygieniaolosuhteissa. 

Rokote otetaan suun kautta. Aikuiset ja 7 vuotta täyttäneet saavat sen kahtena annoksena 1-6 viikon välein. 2-6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmatta annosta 6 kk:n kuluttua. Rokote antaa suojan koleraa vastaan noin kahdeksi vuodeksi.

Muu suojautuminen

Kolera-alueilla matkustettaessa suositellaan juomaan vain pullovettä ja välttämään raakaa kalaa ja merenantimia. Lisäksi tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta etenkin ennen ruokailua ja WC-käyntien jälkeen.

Yleisyys

Kolera leviää helposti. Maailmassa esiintyy vuosittain arviolta 1,3–4 miljoonaa koleratapausta, ja tauti aiheuttaa 21 000–143 000 kuolemaa vuodessa eri puolilla maailmaa. Tautia esiintyy eniten Afrikassa, mutta myös Aasiassa (etenkin Intiassa) sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Tartunnan lähteitä

  • Saastunut vesi
  • WC-tilat
  • Saastunut ruoka, varsinkin kylmänä tai raakana tarjoiltu

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Key facts. Cholera. WHO.
Cholera. Travellers’ Health. CDC.
Kolera. Matkailijan terveysopas. THL