www.rokote.fi

Puutiaisaivotulehdus

Maat, joihin suositellaan rokotusta

TAUTI JA SEN OIREET

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti. Yleensä tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta niillä alueilla, joilla tautia esiintyy punkeissa. Tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. Tartunnan voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta.

Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana. Oireiden ilmaantuessa tauti on yleensä kaksivaiheinen. Reilu viikko punkin pureman jälkeen alkaa lievä kuume, päänsärky ja uupumus, joka kestää yleensä muutaman päivän. Kaksi kolmasosaa infektioista päättyy tähän.

Noin 2–10 päivän oireettoman vaiheen jälkeen noin yksi kolmesta sairastuu taudin toiseen vaiheeseen. Tällöin kuume voi nousta korkeaksi ja saattaa ilmetä keskushermosto-oireita. Arviolta joka kymmenes tähän ryhmään kuuluvista saa pitkäaikaisia tai jopa pysyviä neurologisia jälkioireita.

Puutiaisaivotulehdus voi olla henkeä uhkaava, mutta kuolleisuus on matala. Tauti on hankalin ikääntyneillä. Lapsilla puutiaisaivotulehdusta esiintyy vähemmän ja vakavat taudinkuvat ovat harvinaisia.

Lue lisää puutiaisaivotulehduksesta.

ROKOTTAUTUMINEN

TBE-rokote antaa suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote ei suojaa borrelioosilta eikä muilta punkin levittämiltä taudeilta. Rokote ei myöskään ehkäise punkkia tarttumasta ihoon. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Suomessa rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan Ahvenanmaalla, Simossa, Paraisilla, Kemin eteläosassa, Lappeenrannan Sammonlahdessa, Kotkan saaristossa, Raahen Preiskarissa, sekä Lohjanjärven lounaisalueella. Näillä riskialueilla kaikki 3 vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja mökkiläiset ovat oikeutettuja saamaan kolmen rokotteen TBE-rokotussarjan maksutta. THL suosittelee lisäksi rokotetta henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen on merkittävä. Rokotusta voidaan harkita matkailijoille, jotka oleskelevat tai liikkuvat runsaasti luonnossa taudin esiintymisalueilla.

TBE-rokote voidaan antaa 1 vuoden iästä alkaen lapsille ja aikuisille. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta sekä säännöllisiä tehosteannoksia 3-5 vuoden välein rokotettavan iästä riippuen.

MUU SUOJAUTUMINEN

Puutiaisaivotulehdusalueella kannattaa käyttää jalkoja ja ihoa suojaavaa vaatetusta sekä jalkineita varsinkin korkeassa heinikossa, lehdoissa ja varjoisissa pensaikoissa liikkuessa.

Punkkisyynillä voidaan vähentää borrelioosin tartunnan riskiä, mutta se ei estä puutiaisaivotulehdustartuntaa, sillä virus tarttuu punkin syljestä jo muutamassa minuutissa.

YLEISYYS

TBE_Europe_Finland_2019

Suomessa puutiaisaivotulehdusta tavataan pääasiassa tunnetuilla riskialueilla, tosin viime vuosina tauti on levinnyt myös uusille alueille. Viruksen kierto luonnossa on riippuvainen ilmasto- ja muista olosuhteista. Riskialueilla n. 0,1-3,3 % punkeista kantaa TBE-virusta.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy laajasti myös Venäjällä, Ruotsissa, Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Heinikoissa ja muissa kasvustoissa elävät puutiaiset eli punkit.

 

Viitteet

Donoso-Mantke, Oliver ym., 2011 Tick-Borne Encephalitis Virus: A General Overviev. Flavivirus Encephalitis. Toim. Daniel Ružek, 2011. Tick-borne encephalitis in Europe. ECDC.
http://edoc.rki.de/oa/articles/reN7OCoy1vQ0g/PDF/29O1NGlasYUsY.pdf (ladattu kesäkuussa 2019)
Factsheet for health professionals. Tick-borne encephalitis. ECDC.
https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet (ladattu kesäkuussa 2019)
Puutiaisaivotulehdus. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00047 (ladattu kesäkuussa 2019)
TBE-rokote eli "punkkirokote". THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote (ladattu kesäkuussa 2019)
Puutiaisaivotulehduksen riskialueiden kartoitustulokset. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus/puutiaisaivotulehduksen-riskialueiden-kartoitustulokset (ladattu kesäkuussa 2019)
THL, Tartuntatautirekisteri. Saatavilla: https://thl.fi/ttr/gen/rpt/tilastot.html (ladattu kesäkuussa 2019)
ECDC, Distribution of confirmed tick-borne encephalitis cases per 100 000 population by country, EU/EEA, 2016. https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2016-TBE.pdf (ladattu kesäkuussa 2019)