Pneumokokkitaudit

Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Pneumokokkitautien riski kasvaa, kun ihminen ikääntyy. Myös perussairaudet, esimerkiksi keuhko- ja sydänsairaudet, nostavat sairastumisen riskiä. Rokote kuuluu lasten ja tiettyjen aikuisikäisten riskiryhmien osalta kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mitä pneumokokkitaudit ovat?

+

Pneumokokki (streptococcus pneumoniae) oli merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa ennen kuin sitä torjuva rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan.

Pneumokokki on tavallisin keuhkokuumetta, poskiontelontulehdusta ja pikkulasten välikorvantulehdusta aiheuttava bakteeri. Pneumokokkibakteerilla on useita serotyyppejä, jotka eroavat yleisyydeltään ja kyvyltään aiheuttaa vaikeita infektioita.

Lähes kaikki ihmiset infektoituvat joskus pneumokokkibakteereilla. Suurin osa on kuitenkin vain bakteerin kantajia eli he eivät sairastu itse, mutta voivat levittää tautia eteenpäin. Pneumokokkitaudit ovat yleisiä kaikissa ikäryhmissä, mutta niitä esiintyy erityisesti pikkulapsilla ja eläkeikäisillä.

Rokotus suojaa bakteerin tietyiltä yleisimmiltä alatyypeiltä, mutta ei kaikilta alatyypeiltä.

Mitkä ovat pneumokokkitaudin oireet?

+

Pneumokokin oireet ilmenevät tavallisesti muutaman päivän kuluessa tartunnasta. Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkanut kuume, vatsa- tai kylkikipu, yskä sekä hengenahdistus.

Pneumokokki aiheuttaa kuumeisen yleisinfektion tai paikallisen ylähengitystietulehduksen, kuten korvatulehduksen, oireita. Pneumokokit voivat aiheuttaa myös vakavia infektioita kuten keuhkokuumetta, verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia.

Miten pneumokokkitauteja hoidetaan?

+

Pneumokokki-infektioita hoidetaan antibiooteilla.

Tartunnan lähteet
  • Pisaratartunta hengitysteitse
  • Kosketuksen kautta
Riskiryhmät
  • Pienet lapset
  • Iäkkäät
  • Vastustuskyvyltään heikentyneet

Rokottautuminen pneumokokkitauteja vastaan

Kuuluuko rokote pneumokokkitauteja vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Kyllä, pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, sekä lapsille että aikuisikäisille riskiryhmiin kuuluville.

Kenelle rokote pneumokokkitauteja vastaan on tarkoitettu?

+

Pneumokokkirokotus annetaan kaikille alle 5-vuotiaille lapsille osana rokotusohjelmaa.

Rokote tarjotaan osana kansallista rokotusohjelmaa myös tietyille aikuisikäisille riskiryhmiin kuuluville: kantasolusiirteen saaneille, alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville, alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Näiden ryhmien lisäksi THL suosittelee rokotusta myös niille rokottamattomille yli 5-vuotiaille lapsille ja aikuisille, joiden riski saada vakava pneumokokki-infektio tai siihen liittyvä komplikaatio on perussairauden tai lääkityksen johdosta erityisen suuri. Katso tarkemmat tiedot riskiryhmien pneumokokkirokotuksista THL:n sivuilta. Näissä tapauksissa rokotteen maksaa joko hoitava taho tai rokotettava itse.

Lääkärin harkinnan mukaan rokote voidaan antaa myös yli 65-vuotiaille ja riskiryhmiin kuulumattomille viisi vuotta täyttäneille lapsille ja työikäisille aikuisille.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+
Lapsille rokote pneumokokkia vastaan tarjotaan osana kansallista rokotusohjelmaa ja sitä annetaan kolme annosta: 3, 5 ja 12 kuukauden iässä.

Pneumokokkirokotteita on Suomessa tarjolla useita erilaisia, katso THL:n suositukset eri riskiryhmille sopivista rokotteista ja aikatauluista.

Miten muuten voin suojautua rokottautumisen lisäksi?

+

Hyvä käsihygienia on yksi hyvä tapa suojautua pneumokokin aiheuttamilta taudeilta.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Aikuisten rokotusopas: Ovatko rokotuksesi ajan tasalla? 
Lue lisää
Katso usein kysytyt kysymykset rokottautumisesta 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää