Miten ja missä voi rokottautua? 

Hoida rokotussuoja kuntoon joko rokoteklinikalla, yksityisellä tai julkisella terveysasemalla.

Katso tästä selkeät käytännön ohjeet rokottautumiseen ja etsi lähin rokotusasemasi.

Rokottautuminen yksityisillä lääkäriasemilla

+
1. Varaa rokotusaika netistä tai puhelimitse. Usein aika hoitajalle riittää.
2. Tavallisimmat rokotteet ovat valmiina ja saat ne yleensä samalla käynnillä. Jos tarvitset useita eri rokotuksia, tarkista terveydenhuollon ammattilaiselta, voiko niitä ottaa samanaikaisesti. 
3. Osassa toimipisteistä on mahdollista asioida myös ilman ajanvarausta.

Rokottautuminen terveysasemilla

+
1. Tarkista hyvinvointialueesi ohjeet rokottautumiseen. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia. Omakustanteisille rokotteille tarvitset reseptin, jonka voit useimmiten saada terveysasemaltasi puhelimitse. Varaa samalla rokotuskäynti.
2. Osta rokote apteekista ja muista säilyttää sitä oikein, yleensä jääkaapissa.
3. Ota rokote mukaan varaamallesi rokotuskäynnille. Jos tarvitset useita eri rokotuksia, tarkista terveydenhuollon ammattilaiselta, voiko niitä ottaa samanaikaisesti.

Rokottautuminen rokotusklinikoilla ja -busseissa

+
1. Etsi lähin rokotusklinikkasi tai rokotebussin aikataulut ja mene paikan päälle. Et tarvitse ajanvarausta, lähetettä tai erillisiä rokotereseptejä.
2. Saat rokotukset samalla käynnillä. Poikkeuksena saattavat olla harvinaisemmat matkailijan rokotteet. Voit aina varmistaa asian puhelimitse etukäteen. Jos tarvitset useita eri rokotuksia, tarkista terveydenhuollon ammattilaiselta, voiko niitä ottaa samanaikaisesti. 

Näin rokottautuminen etenee sujuvasti  -
katso vastaukset käytännön kysymyksiin

Joskus rokottautuminen saattaa tuntua monimutkaiselta, mutta näiden käytännön kysymysten ja vastausten avulla pääset eteenpäin. Mikäli suunnittelet julkisella puolella rokottautumista, katso alta myös linkit suurimpien kaupunkien ja hyvinvointialueiden rokotusohjeistuksiin.

Miten rokotteiden ottaminen käytännössä tapahtuu? Missä rokotteet voi ottaa?

+

Rokottautua voi joko julkisella tai yksityisellä terveysasemalla, tai rokotusklinikalla tai -bussissa. Käytännön vaiheet vaihtelevat riippuen kunnasta ja rokotuspaikasta. Katso sivun alaosasta linkit hyvinvointialueiden rokottautumisohjeistukseen ja etsi lähin rokotusasema.

Julkisen terveydenhuollon puolella rokoteohjelman ulkopuoliset rokotteet on ostettava reseptillä apteekista (muista tällöin säilyttää rokotteet jääkaapissa). Reseptinkirjoituskäytännöt vaihtelevat kunnittain. Kannattaa tarkistaa omasta terveyskeskuksesta, varataanko ensin aika hoitajan vai lääkärin vastaanotolle vai voiko reseptin saada puhelimitse. Rokotteen pistäminen vaatii vastaanottoajan. 

Yksityisellä puolella rokotteita on yleensä saatavilla lääkäriasemalla, jolloin tarvetta erilliseen reseptiin ja apteekkikäyntiin ei ole. Rokotusaika varataan terveyden- tai sairaanhoitajalle, joka pyytää tarvittaessa lääkäriltä ohjeistukset ja myös annostelee rokotteen. Tällöin käynnin yhteydessä maksetaan myös rokotteen hinta.

Rokotusklinikoilla ja -busseissa ei pääsääntöisesti tarvita erillistä ajanvarausta, lähetettä eikä reseptejä. Voit mennä suoraan paikan päälle rokottautumaan. Poikkeuksena voivat olla harvinaisemmat matkailijan rokotteet, joiden saatavuus kannattaa varmistaa puhelimitse.  

Rokotuksesta kannattaa pyytää merkintä rokotuskorttiin. Jos rokote vaatii useamman kuin yhden annoksen, on hyvä samalla varata aika seuraavaa rokotuskertaa varten, koska tehosteiden ottaminen unohtuu helposti. Joiltain palveluntarjoajilta on myös saatavilla tekstiviestimuistutuksia rokotuksista ja tehosteannoksista. 

Mistä voi selvittää, mitkä rokotukset on saanut?

+
Rokotuksista ei toistaiseksi ole olemassa keskitettyä terveydenhuollon rekisteriä, josta saisi selvitettyä, mitä rokotuksia kukin on milloinkin saanut. Vuodesta 2021 lähtien Omakanta-palveluun on kerätty rokotukset omaan osioon. Tätä aiemmalta ajalta tiedot on kuitenkin kerättävä itse, yleensä eri lähteistä.

Annetut rokotukset merkitään lapsena neuvolakorttiin ja koululaisilla sekä opiskelijoilla erilliseen rokotuskorttiin. Myös armeijassa annetut rokotukset merkitään armeijasta annettavaan rokotuskorttiin. Lisäksi rokotuksia voidaan merkitä kansainväliseen keltaiseen rokotuskorttiin, joka toimii keltakuumetodistuksena.

Nämä rokotuskortit tulee itse säilyttää, ja niitä voi täydentää sitä mukaa kun rokotuksia kertyy lisää.

Digitaalisessa muodossa rokotustietoja löytyy yleensä työterveydestä ja julkisen terveydenhuollon puolelta. Näitä tietoja voi etsiä myös Omakannasta vastaanottokäyntien kirjauksista.

Vanhempia, paperisina säilytettyjä omia terveystietoja voi tarvittaessa myös pyytää terveysasemilta.

Mistä tiedän, mitä rokotteita tarvitsen?

+
Ensiksi kannattaa selvittää, mitä rokotteita olet jo saanut. Voit verrata tietoja lasten rokotusohjelmaan sekä aikuisten rokotusohjelmaan, ja tarkistaa, oletko saanut kaikki niihin kuuluvat perusrokotukset.

Jos olet lähdössä matkalle, tarkista hyvissä ajoin matkakohteesi rokotussuositukset maakohtaisista suosituksista

Kaikki rokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Monia muita tauteja vastaan voi suojautua ja tietyille riskiryhmille sitä suositellaankin. Esimerkiksi perussairaudet voivat altistaa monille taudeille, ja ikääntymisen myötä heikkenevän puolustuskyvyn vuoksi monet taudit ovat suurempi riski jo yli 50-vuotiaille.

Katso lista kaikista taudeista, joilta voit suojautua rokottautumalla. Tautikohtaisilta sivuilta löydät tarkempia tietoja paitsi taudeista, myös rokotteista sekä tiedot siitä, kenelle rokotteet soveltuvat.

Entä jos rokotussarja on jäänyt kesken, viivästynyt tai ei muista, mitä rokotuksia on saanut?

+
Jos rokoteannoksia on otettu suositeltua vähemmän, rokotteen antama suoja jää heikommaksi tai lyhytkestoisemmaksi kuin oikein annostellun rokotussarjan.

THL suosittelee, että kesken jäänyttä rokotesarjaa ei tarvitse aloittaa uudelleen alusta eikä ylimääräisiä annoksia tarvitse ottaa. Vaikka rokoteannosten väli olisikin epäsäännöllinen tai suositeltua pidempi, jatketaan sarjaa aina siitä, mihin se on jäänyt. Elimistö ei unohda aikaisemmin saatuja rokotuksia.

Rokotteilla ei ole yliannostuksen vaaraa samalla tavoin kuin lääkkeillä. Vahingossa tai tarkoituksella annettu ylimääräinen annos ei lisää haittavaikutusten riskiä.

Kysy tarvittaessa lisätietoja lääkäriltä tai hoitajalta. 

Mitkä rokotukset ovat omakustanteisia?

+
Kansalliseen rokotushjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia. Rokotusohjelman ulkopuoliset rokotukset ovat omakustanteisia. Esimerkiksi matkailijan rokotteet ovat yleensä matkailijan omalla vastuulla. Tarkista , mitä rokotuksia aikuisten rokotusohjelmaan kuuluu ja mitkä rokotteet ovat osa lasten rokotusohjelmaa.

Mitä rokotukset maksavat?

+
Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat Suomessa asuville maksuttomia. Rokotusohjelman ulkopuolelle jäävät rokotteet, kuten suurin osa matkailijan rokotteista, on maksettava itse.

Yksittäisten rokotteiden hintoja voit kysyä apteekista tai lääkäriasemaltasi. Yksityisessä terveydenhuollossa rokotteen antamisesta peritään yleensä pistospalkkio.

Milloin ei voi mennä rokotukseen?

+
Akuutti kuumeinen infektio voi olla syy lykätä rokottamista, koska tällöin vasta-aineiden syntyminen voi jäädä vähäiseksi. Lievä hengitystieinfektio tai vatsatauti ei yleensä ole este rokottamiselle. Lisätietoa saat lääkäriltä tai hoitajalta.

Keneltä saa lisätietoa rokottautumisesta?

+
Suomessa noudatettavan yleisen lasten ja nuorten rokotusohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL antaa ohjeita ja suosituksia myös muista rokotteista ja niiden käytöstä.

Lasten rokotusasioissa on parasta kysyä neuvoa omasta neuvolasta tai terveysasemalta. Joissain kunnissa on erityisiä matkailijan rokotuksiin perehtyneitä yksiköitä.

Myös yksityisillä palveluntarjoajilla on rokotuksiin erikoistuneita terveydenhuollon ammattilaisia, jotka osaavat auttaa rokotustarpeiden kartoittamisessa sekä rokottautumiseen liittyvissä kysymyksissä.