Kolera

Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa voimakkaan ripulin. Se leviää helposti ulosteilla saastuneen ruoan ja juoman välityksellä ja vain harvoin suoraan ihmisestä toiseen. Koleraa vastaan voi suojautua rokottautumalla.

Mikä on kolera?

+

Kolera on Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttama suolistotauti. Tauti leviää helposti, pääasiassa ulosteilla saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Tauti aiheuttaa voimakasta ripulia ja oksentelua sekä näistä johtuvaa kuivumista.

Koleraa esiintyy eniten Afrikassa, mutta myös Aasiassa, etenkin Intiassa, sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Mitkä ovat koleran oireet?

+

Useimmat tartunnan saaneet ihmiset eivät saa lainkaan oireita. Tautia aiheuttavia bakteereja on kuitenkin ulosteessa 1-10 päivän ajan tartunnan jälkeen. Tänä aikana ne voivat tartuttaa muita ihmisiä.

Taudin itämisaika on 12 tunnista 5 päivään. Niistä, jotka saavat oireita, suurimmalla osalla on lieviä tai kohtalaisia oireita. Vähemmistölle kehittyy akuutti vesiripuli, johon liittyy vakava nestehukka. Tämä voi hoitamattomana johtaa kuolemaan.

Miten koleraa hoidetaan?

+

Kolera on täysin hoidettavissa oleva tauti. Olennaista on nopeasti aloitettu hoito. Koleraa hoidetaan ensisijaisesti suun kautta otettavalla nesteytysliuoksella. Pahasti kuivuneita potilaita hoidetaan suonensisäisellä nesteytyksellä ja antibiooteilla.

Tartunnan lähteet
  • Ulosteilla saastunut vesi ja ruoka
Riskiryhmät
  • Riskialueilla pitkään oleilevat

Rokottautuminen koleraa vastaan

Kuuluuko rokote koleraa vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Rokote koleraa vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta koleraa vastaan.

Kenelle rokote koleraa vastaan on tarkoitettu?

+

Rokottautumista suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat kolera-alueella huonoissa hygieniaolosuhteissa, esimerkiksi pakolaisleireillä tai vastaavissa olosuhteissa, joissa ei ole puhdasta juomavettä ja sanitaatiota. Rokotteet soveltuvat yli 2-vuotiaille.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Suomessa on saatavilla kahta eri kolerarokotetta, toinen sisältää inaktivoituja mikrobeja ja toinen eläviä, heikennettyjä mikrobeja. Molemmat otetaan suun kautta.

Inaktivoituja mikrobeja sisältävä rokote annetaan aikuisille ja 7 vuotta täyttäneille kahtena annoksena 1-6 viikon välein. 2-6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmea annosta 1-6 viikon välein ja näiden lisäksi tehostetta 6 kuukauden kuluttua. Rokote antaa suojan koleraa vastaan noin kahdeksi vuodeksi.

Eläviä mikrobeja sisältävää rokotetta annetaan aikuisille ja yli 2-vuotiaille yksi annos viimeistään 10 päivää ennen mahdollista tartuntariskiä.

Mistä tiedän, vaaditaanko matkakohteessani kolerarokotusta?

+
Katso tiedot hyvissä ajoin ennen matkaa maakohtaisista rokotussuosituksista. Jokaisen maan kohdalla kerrotaan, mitä rokotuksia maahan suositellaan.

Miten muuten voin suojautua koleralta rokottautumisen lisäksi?

+

Kolera-alueilla matkustettaessa suositellaan juomaan vain pullovettä, pesemällä kasvikset ja hedelmät pullovedellä, syömällä kunnolla kypsennettyä ruokaa ja välttämään raakaa kalaa ja merenantimia. Lisäksi tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta eli pesemällä kädet saippualla etenkin ennen ruokailua ja WC-käyntien jälkeen.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää