Hepatiitti B

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen, kroonisen taudinkuvan. Virusta esiintyy monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua joko hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti A:ta vastaan.

Mikä on hepatiitti B?

+

Hepatiitti on viruksen aiheuttama akuutti maksatulehdus. Hepatiittiviruksia on viisi: A, B, C, D ja E. Hepatiitti A:lta ja B:ltä voi suojautua rokottautumalla.

Hepatiitti B voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen, kroonisen taudinkuvan. Tauti voi kroonistua ja johtaa vakaviin terveysongelmiin, maksakirroosiin tai maksasyöpään. Kroonistumisen riski on erityisen suuri pikkulapsilla. 

Hepatiitti B on maailmalla hyvin yleinen. Taudin esiintyvyys on korkeinta Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta myös Välimeren itäisillä alueilla tartuntariski on kohtalainen.

Jos olet lähdössä matkalle, tarkista maakohtaisista suosituksista, esiintyykö kohdemaassasi hepatiittia ja suositellaanko matkailijoille rokottautumista.

Mistä voi saada hepatiitti B -tartunnan?

+
Hepatiitti B tarttuu useimmiten veriteitse tai seksin yhteydessä.
  • Suojaamaton sukupuoliyhteys
  • Verikontaktit (onnettomuudet, hoitotoimenpiteet, hammaslääkäri, verensiirrot, kontaktilajit, manikyyrit ja pedikyyrit)
  • Lävistykset ja tatuoinnit
  • Suonensisäisten huumeiden käyttö
  • Lasten keskinäiset kontaktit (puremat, naarmut yms.)
  • Äidiltä lapseen raskauden tai synnytyksen yhteydessä

Mitkä ovat hepatiitti B -maksatulehduksen oireet?

+

Ensioireisiin kuuluu pahoinvointi, väsymys ja ihon keltaisuus. Osa sairastuneista jää taudin kroonisiksi kantajiksi, mikä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Krooninen hepatiitti lisää maksakirroosin tai maksasyövän riskiä.

Miten hepatiitti B -maksatulehdusta hoidetaan?

+

Akuutti hepatiitti B parantuu yleensä itsestään. Alkuvaiheessa potilas tarvitsee lepoa. Alkoholia ja maksaa rasittavia lääkkeitä tulisi välttää. Mikäli oireet ovat voimakkaita, voidaan tarvita sairaalahoitoa.

Tartunnan lähteet
  • Veriteitse
  • Suojaamaton seksi
Riskiryhmät
  • Riskialueilla matkailevat 

Rokottautuminen hepatiitti B:ta vastaan

Kuuluuko hepatiitti B -rokote kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Hepatiitti B -rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille (mm. verenvuototautia sairastavat, ruiskuhuumeiden käyttäjät ja heidän läheisensä sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa).

Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta hepatiitti B:tä vastaan.

Työnantaja maksaa rokotukset silloin, kun henkilöllä on suurentunut riski altistua työnsä tai työmatkansa takia hepatiitti B -virukselle. Riskiarvio tehdään työterveyshuollossa.

Kuka voi rokottautua hepatiitti B:ta vastaan?

+

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hepatiitti B -rokotuksen antamista kaikille vastasyntyneille kansallisen rokotusohjelman yhteydessä.

Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta hepatiitti B:tä vastaan. Mikäli matkustat usein lasten kanssa, kannattaa harkita myös lasten hepatiitti B -rokotussuojaa.

Voidaanko myös lapsia rokottaa hepatiitti B:tä vastaan?

+
Hepatiitti B:tä vastaan voidaan rokottaa joko hepatiitti B -rokotteella vastasyntyneestä alkaen tai yhden vuoden iästä alkaen yhdistelmärokotteella, joka suojaa myös hepatiitti A:ta vastaan.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Hepatiitti B:tä vastaan voidaan rokottaa pelkällä hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka suojaa myös hepatiitti A:ta vastaan.

Suomessa on saatavilla kahta eri hepatiitti B-rokotetta. Toinen soveltuu kaikenikäisille, myös vastasyntyneille. Toinen on tarkoitettu yli 16-vuotiaille. Annostelun ja aikataulujen osalta rokotukset ovat samanlaiset.

Hepatiitti B -rokote annetaan kolmessa osassa. Toinen rokote pistetään 1 kuukauden ja kolmas 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Kolmannella rokotuksella varmistetaan nykytiedon mukaan elinikäinen suoja.

Kiireellisissä tapauksissa 18 vuotta täyttäneille voidaan antaa hepatiitti B-rokote nopeutetulla aikataululla. Tällöin pistokset annetaan päivinä 0, 7 ja 21. Lisäksi tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

 

Hepatiitti A+B -yhdistelmärokotteen voi antaa 1 vuoden iästä alkaen. Yhdistelmärokotteen ensimmäinen annos olisi hyvä ottaa viimeistään neljä viikkoa ennen matkalle lähtöä, jotta keho ehtii muodostaa riittävän suojan tautia vastaan.

Kiireellisissä tapauksissa 16 vuotta täyttäneille voidaan antaa hepatiitti A+B -yhdistelmärokotteet nopeutetulla aikataululla. Tällöin pistokset annetaan päivinä 0, 7 ja 21. Lisäksi tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Yhdistelmärokotteesta on eri versiot 1–15-vuotiaille ja 16 vuotta täyttäneille.

Rokotteiden antaman suojan kesto on nykytiedon mukaan elinikäinen.

Mistä tiedän, vaaditaanko matkakohteessani rokotusta hepatiitti B:ta vastaan?

+

Tarkista matkakohteesi tiedot hyvissä ajoin maakohtaisista rokotussuosituksista. Jokaisen maan kohdalla kerrotaan, mitä rokotuksia maahan suositellaan.

Varasin äkkilähdön, ehdinkö vielä rokottautua?

+

Riippuu siitä, kuinka pitkä aika matkalle lähtöön on. Lyhyessäkin ajassa voidaan antaa suojaa monia rokotteilla ehkäistäviä sairauksia vastaan, joten lääkäriin tai terveydenhoitajaan kannattaa olla yhteydessä heti, kun äkkilähtö varmistuu.

Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset mahdollisimman pian ja varmista, onko matkakohteessa terveysriskejä, joihin varautuminen vie aikaa.

Hepatiitti A+B -yhdistelmärokotteet voidaan kiireellisissä tapauksissa antaa nopeutetulla aikataululla 16 vuotta täyttäneille. Tällöin pistokset annetaan päivinä 0, 7 ja 21. Lisäksi tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Keltakuumerokotetodistus, joka voidaan vaatia monissa Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa, tulee voimaan vasta 10 vuorokautta rokottamisen jälkeen.


Myös malarian estolääkitys, valitusta valmisteesta riippuen, tulisi aloittaa ainakin 1-2 vuorokautta ennen malaria-alueelle saapumista.

Entä jos rokotussarja jäi kesken?

+
Jos olet aiemmin ottanut hepatiittirokotteen, varmista, että olet ottanut koko rokotussarjan. Vain loppuun saatettu sarja antaa pitkäkestoisen suojan.

Jos olet epävarma, oletko saanut rokotesarjan loppuun, voit silti ottaa rokotuksen: rokotuksesta ei voi saada yliannostusta, joten suojan varmistamiseksi parempi vaihtoehto on ottaa rokote uudelleen.

Lisätietoja saat hoitajalta tai lääkäriltä.

Miten muuten voin suojautua rokottautumisen lisäksi?

+

Rokottautumisen lisäksi kannattaa välttää verikontakteja, suojaamatonta seksiä, tatuointien ja lävistysten ottamista, pedikyyrejä, manikyyrejä sekä hammashuoltoa alueilla, joilla hepatiitti B:tä esiintyy.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää