Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää Selvä

Rokote.fi
Rokote.fi  

Rokottautuminen kannattaa

Rokotteilla pystytään ennaltaehkäisemään monia tauteja, ja kattavan rokotusohjelman vuoksi monet taudit ovat Suomessa jo harvinaisia. Täältä löydät tietoa taudeista, joita vastaan voi ja kannattaa rokottautua.

Kysy lisätietoa lääkäriltä tai hoitajalta.

 
Näytä:
Kaikki
Matkailijan taudit
Lasten taudit
Aikuisten taudit

Hepatiitti A

Hepatiitti A eli keltatauti on viruksen aiheuttama tarttuva maksatulehdus. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Hepatiitti B

Viruksen aiheuttama vakava, tarttuva ja pitkäkestoinen maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Hemofilustaudit

Useita bakteerin aiheuttamia tauteja, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja keuhkokuume. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan

 

Hinkuyskä

Bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa pitkäkestoisia, flunssaa muistuttavia oireita, pitkittyessään yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille ja nuorille.

 

Influenssa

Kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa pienille lapsille, yli 65 -vuotiaille, riskiryhmille ja heidän läheisilleen.

 

Japanin aivotulehdus

Hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jossa sairastuneiden kuolleisuus on suuri. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Jäykkäkouristus

Tauti, jonka aiheuttaa kaikkialla maaperässä esiintyvä bakteeri. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Keltakuume

Hyttysen levittämä akuutti, vakava verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti, joka johtaa usein kuolemaan. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Kolera

Bakteerin aiheuttama tauti, josta seuraa voimakas ripuli. Leviää helposti ulosteiden tai saastuneen ruoan välityksellä. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Kurkkumätä

Bakteerin aiheuttama nielun tulehdus. Bakteerin erittämä voimakas myrkky voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Lavantauti

Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Malaria (estolääkitys)

Alkueläimen aiheuttama vakava, jopa hengenvaarallinen kuumetauti, joka leviää hyttysten välityksellä. Tautia ehkäistään estolääkityksellä.

 

Meningokokkitaudit

Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, vaikea yleisinfektio tai jopa kuolemaan johtava verenmyrkytys. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa varusmiehille.

 

Papilloomavirusinfektiot

Papilloomavirus eli HPV on kohdunkaulansyövän merkittävin aiheuttaja. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 6-luokkalaisille tytöille.

 

Pneumokokkitaudit

Pneumokokki on merkittävä vakavan aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Polio

Herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai jopa halvaantumisoireita. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuume eli puutiaisaivotulehdus on virusperäinen tauti, jota levittää puutiainen eli punkki. Rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana kaikki Ahvenanmaalla vakituisesti asuvat kolme vuotta täyttäneet henkilöt.

 

Rotavirustauti

Virus, joka aiheuttaa ripuli-oksennustaudin varsinkin lapsille 6 – 18 kuudauden iässä. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Sikotauti

Virustauti, jonka oireita ovat kuumeilu ja sylkirauhasten suureneminen ja turvotus kaulan alueella. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Tuhkarokko

Viruksen aiheuttama infektio, joka alkaa usein hengitystieinfektion oirein ja ensioireiden jälkeen vartalolla todetaan leviävä ihottuma. Pelätyin tuhkarokon komplikaatio on aivotulehdus. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Tuberkuloosi

Bakteerin aiheuttama yleinen, maailmanlaajuisesti merkittävä ja tappava infektiotauti. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille.

 

Vesikauhu

Viruksen aiheuttama tappava aivokuume, joka tarttuu sairastuneen eläimen syljen välityksellä. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Vesirokko

Viruksen aiheuttama yleinen lastentauti, joka aiheuttaa nuorilla ja aikuisilla voimakkaampia oireita. Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä on suositellut rokotteen liittämistä rokotusohjelmaan.

 

Vihurirokko

Viruksen aiheuttama, usein lievä infektiotauti, joka on vaarallinen kuitenkin sikiölle. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.