Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää Selvä

Rokote.fi
Rokote.fi  

Vaikka menisit vain päiväreissulle Tallinnaan, kannattaa aina tarkistaa kohdemaan olosuhteet ja rokotesuositukset ennen matkalaukkujen pakkaamista. Olemme koonneet tähän muistilistan niistä asioista, jotka kannattaa huomioida ennen lähtöä, matkan aikana ja sen jälkeen.

Ennen matkaa

 

1. Muista tarvittavat rokotukset ja estolääkitykset

Hakeudu viimeistään kuukautta ennen matkaa lääkärin vastaanotolle tarvittavien rokotusten, malarian estolääkityksen ja matka-apteekin järjestämiseksi.

Jos matkustat eksoottisempaan kohteeseen tai sinulla on lääkitystä vaativia perussairauksia, aloita varautuminen jo 2-3 kuukautta ennen matkaa.

Katso tästä maakohtaiset rokotussuositukset (2.2. Maakohtaiset rokotussuositukset).

2. Muista matkavakuutus ja Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti

Selvitä, mitä matkavakuutuksesi kattaa, ja perehdy ennen lähtöä vakuutusyhtiön ohjeisiin. Tallenna puhelimeesi vakuutusyhtiösi puhelinnumero hätätilanteita varten.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa julkiseen sairaanhoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Kortti on maksuton ja sen voi anoa Kelasta. (>> http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti) Kortti ei korvaa matkavakuutusta eikä se esimerkiksi oikeuta korvaukseen sairauden takia peruuntuneista matkasuunnitelmista tai sairaankuljetuksesta Suomeen.

3. Ota mukaan matka-apteekki

Matkoilla kannattaa varautua ainakin kuumeeseen, hyönteisten puremiin, vatsatautiin ja jalkojen hiertymiin. Näitä vaivoja sekä lääkitystä vaativia perussairauksia varten kannattaa ottaa mukaan matka-apteekki, jossa on tarvitsemasi lääkkeet. Omat lääkkeet kannattaa varata myös siksi, että kehittyvissä maissa jopa kolmasosa lääkkeistä voi olla täysin tehottomia väärennyksiä.

Reseptilääkkeitä varten tarvitset mukaasi myös reseptit, jotka on hyvä kuljettaa käsimatkatavaroissa, jotta ne löytyy helposti esim. tullissa.

4. Muista pakata mukaan kondomit

5. Selvitä matkakohteesi turvallisuustilanne

Ulkoministeriö seuraa eri maiden turvallisuustilannetta ja päivittää tietojaan jatkuvasti nettisivuillaan. (http://www.formin.fi/public/default.aspx?nodeid=15734&contentlan=1&culture=fi-FI)

Yleisen turvallisuustilanteen lisäksi sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa myös terveysriskeistä, kuten terveydenhoidosta ja tautiepidemioista. Sivustolla voit myös tehdä matkustusilmoituksen ulkoministeriölle tai kohdemaan Suomen edustustolle. Se kannattaa varsinkin silloin, jos teet pitkän omatoimimatkan tai aiot matkustaa riskialueelle.


Matkan aikana

 

1. Juo vain pullovettä

Saastunut vesi (myös hanavesi) aiheuttaa herkästi turistiripulin. Juo aina vain pullotettua vettä, jos et ole varma hanaveden turvallisuudesta. Saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot voivat levittää A-hepatiittivirusta , jolta yli vuoden ikäiset voidaan suojata rokotteella.

2. Muista hyvä käsi- ja WC-hygienia

Tartuntataudit leviävät helposti käsien välityksellä esimerkiksi ovenkahvoista. Pese käsiä ahkerasti etenkin ennen ruokailua ja WC:ssä käynnin jälkeen.

3. Vältä kylmiä ruokia

Saastuneesta ruoasta voi saada esimerkiksi turistiripulin tai A-hepatiittitartunnan. Lämpimissä maissa turvallisimpia vaihtoehtoja ovat kuumat ja hyvin kypsennetyt ruoat. Arvaamattomia syötäviä ovat esimerkiksi:

  • Kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • Marjat, hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria
  • Kylminä tarjotut, raa'at tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunia sisältävät ruoat
  • Kylminä tarjoillut merenelävät
  • Kylmät jälkiruoat
  • Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuusto
  • Mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita

 

4. Muista ehkäisy

Seksi matkalla tavatun kumppanin kanssa on varsin tavallista, mutta niin ovat myös sukupuoliteitse tarttuvat taudit. Sukupuoliteitse leviävien tautien ehkäisyyn ei ole olemassa rokotteita, lukuun ottamatta hepatiitti B - ja papilloomavirusrokotteita. Kondomi on ainoa keino välttää sukupuolitauteja.

Jos olet harrastanut matkallasi suojaamatonta seksiä, käy testeissä heti Suomeen palattuasi. Hoitamattomilla sukupuolitaudeilla on hankalia jälkiseurauksia, ja saatat tietämättäsi levittää niitä eteenpäin.

5. Suojaudu hyönteisiltä

Hyönteisten pistot ja puremat ovat kiusallisia vaivoja, mutta hyönteiset voivat levittää myös vakavia tarttuvia tauteja, kuten malariaa, keltakuumetta , denguekuumetta ja Japanin aivotulehdusta. Suojaudu hyttyskarkotteella, sängyn peittävällä suojaverkolla ja muista tarvittavat Malarian estolääkitykset sekä rokotteet.

6. Verikontaktit ovat aina riski

Huonon hygienian maissa verikontaktit eri muodoissaan ovat riski saada vakava tartuntatauti, kuten HIV tai hepatiitti B. Tartunnan voi saada esim. hoitotoimenpiteiden, suojaamattoman seksin, akupunktion, tatuointivälineiden ja lävistysten kautta. Tartunnan voi saada myös onnettomuuden yhteydessä verensiirron tai likaisten injektioneulojen vuoksi. Siksi kannattaa rokottautua ainakin hepatiitti B:tä vastaan.

Kun palaat matkalta, varmista vielä ottamiesi rokotusten mahdollinen tehostamisen tarve ja lisärokottamisen aikataulu pitkäkestoisen suojan varmistamiseksi. Jos sairastut ja on syytä epäillä, että olet saanut tartunnan matkaltasi, ota viipymättä yhteys terveydenhuoltoon/lääkäriin.

5/2014, FIN/VAC/0022/14d