Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää Selvä

Rokote.fi
Rokote.fi  

Turvallista matkaa

Tästä oppaasta löydät helposti tietoa matkoilla tarvitsemistasi rokotteista ja siitä, miten voit suojautua riskeiltä matkan aikana.

Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

 

Maakohtaiset suositukset – top 20

Hae oma matkakohde

Ajankohtaista

Smoothiesta hepatiitti A-tartunta

27.10.2016

Yhdysvalloissa on levinnyt Hepatiitti A-epidemia 9 osavaltioon, jossa 134 henkilöä on saanut tartunnan. Taudin aiheuttamia kuolemantapauksia ei ole raportoitu, mutta 52 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon. Tart... Lue lisää

Muistutus: rokotesarja loppuun!

14.9.2016

Näin lomien jälkeen on syytä muistuttaa rokotesarjan loppuun viemisestä, jos on esim. ottanut hepatiittirokotuksen ennen lomamatkaa. Lue lisää

Rokotteilla ehkäistäviä tauteja

Hepatiitti A

Hepatiitti A eli keltatauti on viruksen aiheuttama tarttuva maksatulehdus. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Hepatiitti B

Viruksen aiheuttama vakava, tarttuva ja pitkäkestoinen maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Hinkuyskä

Bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa pitkäkestoisia, flunssaa muistuttavia oireita, pitkittyessään yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille ja nuorille.

 

Influenssa

Kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa pienille lapsille, yli 65 -vuotiaille, riskiryhmille ja heidän läheisilleen.

 

Japanin aivotulehdus

Hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jossa sairastuneiden kuolleisuus on suuri. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Jäykkäkouristus

Tauti, jonka aiheuttaa kaikkialla maaperässä esiintyvä bakteeri. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Keltakuume

Hyttysen levittämä akuutti, vakava verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti, joka johtaa usein kuolemaan. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Kolera

Bakteerin aiheuttama tauti, josta seuraa voimakas ripuli. Leviää helposti ulosteiden tai saastuneen ruoan välityksellä. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Lavantauti

Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Malaria (estolääkitys)

Alkueläimen aiheuttama vakava, jopa hengenvaarallinen kuumetauti, joka leviää hyttysten välityksellä. Tautia ehkäistään estolääkityksellä.

 

Meningokokkitaudit

Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, vaikea yleisinfektio tai jopa kuolemaan johtava verenmyrkytys. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa varusmiehille.

 

Polio

Herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai jopa halvaantumisoireita. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuume eli puutiaisaivotulehdus on virusperäinen tauti, jota levittää puutiainen eli punkki. Rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana kaikki Ahvenanmaalla vakituisesti asuvat kolme vuotta täyttäneet henkilöt.

 

Tuberkuloosi

Bakteerin aiheuttama yleinen, maailmanlaajuisesti merkittävä ja tappava infektiotauti. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille.

 

Vesikauhu

Viruksen aiheuttama tappava aivokuume, joka tarttuu sairastuneen eläimen syljen välityksellä. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Vesirokko

Viruksen aiheuttama yleinen lastentauti, joka aiheuttaa nuorilla ja aikuisilla voimakkaampia oireita. Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä on suositellut rokotteen liittämistä rokotusohjelmaan.