Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää Selvä

Rokote.fi
Rokote.fi  

Onko rokotuksesi voimassa?

Kansallinen rokotusohjelma jatkuu aikuisikään yleisimpien rokotteilla ehkäistävien tautien osalta. Tästä oppaasta saat tietoa myös niistä tehosterokotuksista, joista on aikuisena huolehdittava itse.

Kysy lisätietoa lääkäriltä tai hoitajalta.

 

Ajankohtaista

Smoothiesta hepatiitti A-tartunta

27.10.2016

Yhdysvalloissa on levinnyt Hepatiitti A-epidemia 9 osavaltioon, jossa 134 henkilöä on saanut tartunnan. Taudin aiheuttamia kuolemantapauksia ei ole raportoitu, mutta 52 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon. Tart... Lue lisää

Muistutus: rokotesarja loppuun!

14.9.2016

Näin lomien jälkeen on syytä muistuttaa rokotesarjan loppuun viemisestä, jos on esim. ottanut hepatiittirokotuksen ennen lomamatkaa. Lue lisää

Rokotteilla ehkäistäviä tauteja

Hepatiitti A

Hepatiitti A eli keltatauti on viruksen aiheuttama tarttuva maksatulehdus. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Hepatiitti B

Viruksen aiheuttama vakava, tarttuva ja pitkäkestoinen maksatulehdus, joka on maailmalla hyvin yleinen. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Hinkuyskä

Bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa pitkäkestoisia, flunssaa muistuttavia oireita, pitkittyessään yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille ja nuorille.

 

Influenssa

Kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa pienille lapsille, yli 65 -vuotiaille, riskiryhmille ja heidän läheisilleen.

 

Japanin aivotulehdus

Hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jossa sairastuneiden kuolleisuus on suuri. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Jäykkäkouristus

Tauti, jonka aiheuttaa kaikkialla maaperässä esiintyvä bakteeri. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Kurkkumätä

Bakteerin aiheuttama nielun tulehdus. Bakteerin erittämä voimakas myrkky voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Papilloomavirusinfektiot

Papilloomavirus eli HPV on kohdunkaulansyövän merkittävin aiheuttaja. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 6-luokkalaisille tytöille.

 

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuume eli puutiaisaivotulehdus on virusperäinen tauti, jota levittää puutiainen eli punkki. Rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana kaikki Ahvenanmaalla vakituisesti asuvat kolme vuotta täyttäneet henkilöt.

 

Sikotauti

Virustauti, jonka oireita ovat kuumeilu ja sylkirauhasten suureneminen ja turvotus kaulan alueella. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Tuhkarokko

Viruksen aiheuttama infektio, joka alkaa usein hengitystieinfektion oirein ja ensioireiden jälkeen vartalolla todetaan leviävä ihottuma. Pelätyin tuhkarokon komplikaatio on aivotulehdus. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

 

Vesirokko

Viruksen aiheuttama yleinen lastentauti, joka aiheuttaa nuorilla ja aikuisilla voimakkaampia oireita. Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä on suositellut rokotteen liittämistä rokotusohjelmaan.

 

Vihurirokko

Viruksen aiheuttama, usein lievä infektiotauti, joka on vaarallinen kuitenkin sikiölle. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.