Hinkuyskä leviää nyt Helsingissä ja Turun seudulla

Helsingissä sekä Varsinais-Suomen alueella, erityisesti Turussa ja lähikunnissa, on havaittu 10-14-vuotiailla lapsilla ja nuorilla sekä heidän läheisillään hinkuyskää. Hinkuyskältä suojaava rokotussarja kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Kouluikäisillä tauti kuitenkin voi levitä, jos he eivät ole vielä saaneet tehostetta, joka annetaan 14-15-vuotiaille.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen mukaan diagnosoitujen tapausten kokonaismäärä ei toistaiseksi ole ylittänyt ennen koronavuosia vallinnutta ilmaantuvuutta. THL:n mukaan hinkuyskää esiintyy Suomessa vuosittain, mutta laajoilta epidemioilta on toistaiseksi vältytty. Myös muualla Euroopassa on todettu viime aikoina hinkuyskää.

Hinkuyskää tulee epäillä oireiden perusteella ja jos lisäksi on tiedossa mahdollinen kontakti hinkuyskäpotilaaseen. Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, joka aloitetaan 1–2 viikon kuluessa oireiden alkamisesta.

Tauti voi olla vaarallinen alle kuuden kuukauden ikäisille lapsille, joilla ei vielä ole tarvittavaa rokotesuojaa. Pikkulapsiperheissä, joissa on todettu hinkuyskää, voidaan aloittaa estolääkitys.

Jos epäilet hinkuyskää itselläsi tai läheisilläsi, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, esimerkiksi omaan terveysasemaan. 

Lue täältä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tiedote hinkuyskätapauksista sekä ohjeistus miten toimia, jos epäilee hinkuyskätartuntaa.


Lue lisää hinkuyskästä

Mikä on hinkuyskä?

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteeri leviää pisaratartuntana hengitysteitse tautia sairastavasta henkilöstä suoraan toiseen henkilöön. Pienet lapset saavat tartunnan useimmiten lähipiiristä: omilta vanhemmilta, sisaruksilta tai isovanhemmilta. Taudin itämisaika on 1-2 viikkoa. Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja olla jopa hengenvaarallinen.

Miten hinkuyskää hoidetaan?

Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, joka aloitetaan 1–2 viikon kuluessa oireiden alkamisesta. Pikkulapset hoidetaan usein sairaalassa. Pitempään kestäneeseen hinkuyskään antibiootti ei auta. Taudin oireet häviävät vähitellen useiden viikkojen kuluessa.


Kuuluuko rokote hinkuyskää vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?


Kyllä. Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti hinkuyskää vastaan rokotetaan lapsia ja nuoria. Rokotus hinkuyskää vastaan annetaan osana viitosrokotetta 3, 5 ja 12 kuukauden iässä sekä 4-vuotiaille osana yhdistelmärokotetta, joka suojaa hinkuyskän lisäksi jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja poliota vastaan.


Tämän jälkeen rokotus hinkuyskää vastaan annetaan 14-15-vuotiaille sekä 25-vuotiaille osana yhdistelmärokotetta, joka antaa suojan hinkuyskän lisäksi myös kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.


Rokote voidaan antaa aikuisille myös 25 ikävuoden jälkeen tarvittaessa suojaamaan hinkuyskältä. Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta voi olla esimerkiksi astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille tai iäkkäämmille aikuisille. Rokotusohjelmaan kuuluvien tehosteiden jälkeen rokotteen maksaa rokotettava itse. Keskustele rokotustarpeistasi lääkärin tai hoitajan kanssa.


Lue lisää hinkuyskästä

Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista