Tuhkarokko

Tauti ja sen oireet

Tuhkarokko on viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeitakin jälkitauteja. Ensioireita ovat korkea kuume, nuha ja silmien punoitus. Taudin edetessä kasvoihin tulee ihottumaa, joka leviää koko vartaloon ja kestää jopa 7 vuorokautta.

Tuhkarokko tarttuu helposti pisaratartuntana. Yli 90 % ei-immuuneista ihmisistä sairastuu oltuaan lähikontaktissa sairastavan ihmisen kanssa.

Tuhkarokon yleisimpiä jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus, ripuli, ja keuhkokuume sekä harvinaisempi aivotulehdus. Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

 

Maakohtaiset suositukset

Rokottautuminen

Rokote tuhkarokkoa vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Tuhkarokolta suojaava MPR-rokote suojaa myös vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. MPR-rokotukset annetaan 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä. Myöhemmin suojaa ei tarvitse tehostaa, jos on saanut kaksi MPR-rokotetta. Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle matkustettaessa pienten lasten kanssa, voi harkita lapsen rokottamista jo 6-11 kuukauden iässä. Tämä rokoteannos katsotaan ylimääräiseksi, ja lapsi tarvitsee edelleen kaksi MPR-rokoteannosta.

Jos aikuisen rokotussuoja on puutteellinen, sitä voidaan täydentää MPR-rokotteella esim. tilanteissa, joissa aikuisen ei tiedetä sairastaneen tautia eikä saaneen kahta rokoteannosta. Suurimmalla osalla ennen vuotta 1970 syntyneistä on lapsena sairastetun taudin antama immuniteetti. Suoja voi kuitenkin olla puutteellinen vuosina 1965-1975 syntyneillä.

Yleisyys

Tuhkarokko on edelleen merkittävä tauti kehittyvissä maissa. Vuonna 2018 siihen menehtyi maailmanlaajuisesti yli 140 000 ihmistä, pääosin alle 5-vuotiaita lapsia.


Viime vuosina tuhkarokkoepidemioita on esiintynyt Yhdysvalloissa ja myös monissa Euroopan maissa, lähinnä liian matalan rokotuskattavuuden vuoksi. Pelkästään Euroopan alueella tapausmäärät nousivat vuoden 2016 noin 5300 tapauksesta 26 000 tapaukseen vuonna 2017 ja yli 100 000 tapaukseen vuonna 2019. Suomessa vuonna 2019 todettiin 12 tuhkarokkotapausta, joista 8 oli saatu ulkomailla, ja ne johtivat neljään jatkotartuntaan.

 

Koronaepidemia ja sen takia vähentynyt matkustaminen on vaikuttanut merkittävästi tuhkarokkotapausten määrään vuosina 2020–2022. Vuonna 2020 WHO Euroopan alueelta raportoitiin 12 200 tapausta ja vuonna 2021 vain 160 tapausta.

Tartunnan lähteitä

  • Kosketus- ja pisaratartunta
  • Ilmateitse
  • Virus säilyy tartuttavana huoneilmassa ja pinnoilla jopa 2 tuntia sen jälkeen kun tartuttava henkilö on poistunut

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Key facts. Measles. WHO. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/measles (ladattu toukokuussa 2023)
Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Matkailijan terveysopas. THL. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00048 (ladattu toukokuussa 2023)