Lavantauti

TAUTI JA SEN OIREET

Lavantauti on Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama infektio, joka voi tarttua saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Oireita ovat mm. korkea, pitkään jatkuva kuume, päänsärky, vatsakipu ja ripuli tai ummetus. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että lavantauti aiheuttaa maailmanlaajuisesti 128 000 - 161 000 kuolemaa vuosittain.

 

Maakohtaiset suositukset

ROKOTTAUTUMINEN

Lavantautirokotus

Rokote lavantautia vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan siitä on huolehdittava itse. Rokotusta kannattaa harkita, jos suunnittelee pitkää (muutamaa viikkoa pidempää) matkaa Aasian, Afrikan tai Etelä-Amerikan lavantautialueelle tavanomaisten turistialueiden ulkopuolelle – etenkin, jos matka suuntautuu maaseudulle tai pikkukaupunkeihin.

Suomessa on saatavilla pistettävä lavantautirokote, suun kautta otettava lavantautirokote, sekä hepatiitti A- ja lavantautiyhdistelmärokote.  Pistettävä rokote annetaan aikuisille ja 2 vuotta täyttäneille lapsille kerta-annoksena lihakseen tai ihon alle vähintään 2 viikkoa ennen matkaa. Suoja lavantautia vastaan kestää noin 3 vuotta.

Suun kautta otettavaan lavantautirokotesarjaan kuuluu kolme kapselia, jotka niellään kokonaisina joka toinen päivä. Rokotuksen voi antaa lapsille, kun he pystyvät turvallisesti nielemään rokotekapselit. Suurikokoisen kapselin nieleminen on usein ongelmallista alle 5-vuotiaille. Rokotteen uusimiselle ei ole määritelty aikataulua. Jos asuu tartunta-alueella pysyvästi, voi riittävän, mutta ei täydellisen, suojan saada ottamalla tehosterokotteen kolmen vuoden välein. Jos matkustaa toistuvasti lavantautialueille, voi rokotteen ottaa vuosittain. 

Hepatiitti A- ja lavantautiyhdistelmärokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Rokote annetaan kerta-annoksena lihakseen. Suoja lavantautia vastaan kestää noin 3 vuotta.

MUU SUOJAUTUMINEN

Ensisijainen keino välttää tartunta on huolehtia riittävästä käsi- ja elintarvikehygieniasta tartunta-alueella.

YLEISYYS

Lavantautia esiintyy maaseudulla tai pikkukaupungeissa Lähi- ja Keski-Idässä, Intian niemimaalla ja Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä Tyynenmeren saarilla, erityisesti trooppisilla alueilla. Kehitysmaissa sekä joissain kaukomaissa lavantauti on vakava terveysongelma.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Saastunut vesi
  • Huonosti kypsennetty ja saastunut ruoka

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Typhoid. WHO.
http://www.who.int/immunization/diseases/typhoid/en/ (ladattu elokuussa 2021)
Typhoid fever. Traveller’s Health. CDC.
https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/typhoid  (ladattu elokuussa 2021)
Lavantauti. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00044 (ladattu elokuussa 2021)