Jäykkäkouristus

Mikä on jäykkäkouristus?

Jäykkäkouristus on bakteerin aiheuttama henkeä uhkaava tauti, jonka oireita ovat päänsärky, lihasjäykkyys ja rajut lihaskouristukset. Bakteeria esiintyy eläinten suolistossa ja maaperässä, kaikkialla maailmassa. Haavaan tai pistohaavaan jouduttuaan se tuottaa hermomyrkkyjä, jotka aiheuttavat kouristuksia. Taudin alettua sitä on vaikea hoitaa, ja toipuminen voi kestää useita kuukausia. Noin 1-2 jäykkäkouristuspotilasta kymmenestä menehtyy.

 

Maakohtaiset suositukset

Rokottautuminen jäykkäkouristusta vastaan

Rokote jäykkäkouristusta vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Jäykkäkouristusta vastaan annetaan kolme rokoteannosta neuvolassa 3, 5 ja 12 kk:n iässä, jolloin se on mukana ns. viitosrokotteessa. 4-vuotiaana annetaan tehoste (ns. nelosrokote). Koululaisille annetaan 14–15-vuotiaana jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote. Ennen vuotta 1997 syntyneille rokote on annettu jo 11–13-vuotiaina kouluterveydenhuollossa.

Rokotteen uusiminen on maksutonta. Aikuiset tarvitsevat tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Suojan voimassaolo kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Tapaturman yhteydessä (likainen haava, eläimen purema) tulee ottaa tehosterokote, jos edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli 10 vuotta.

Muu suojautuminen jäykkäkouristusta vastaan

Pääasiallinen suoja tulee rokotteesta. Tartuntaa voi välttää estämällä mullan, hiekan tms. tartuntalähteiden joutumista avohaavoihin tai naarmuihin.

Miten yleinen jäykkäkouristus on?

Rokotteet, parantunut hygienia, ja lääkkeet ovat merkittävästi vähentäneet jäykkäkouristustapauksia länsimaissa. Suomessa sitä ei esiinny imeväisillä lainkaan, mutta kehitysmaissa se on edelleen yleinen vastasyntyneiden kuolinsyy. WHO:n arvion mukaan jäykkäkouristukseen menehtyi noin 34 000 vastasyntynyttä vuonna 2015. Lämpimissä maissa matkustaessa sairastumisriski on suurempi kuin Suomessa.

Tartunnan lähteitä

  • Avohaavoihin joutunut taudinaiheuttajia sisältävä maa-aines
  • Eläimen purema

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet