Malaria

Malaria on hyttysen piston välityksellä leviävä, loisalkueläimen aiheuttama trooppinen kuumetauti. Matkailija ei voi suojautua malarialta rokottautumalla, vaan tautia ehkäistään estolääkityksellä ja suojautumalla hyttysen pistoilta. Hyttysen pistoilta tulee suojautua, vaikka estolääkitys olisikin käytössä. 

Mikä on malaria?

+

Malaria on alkueläimen aiheuttama vakava ja jopa hengenvaarallinen kuumetauti, joka leviää hyttysten välityksellä. Yhdestä ainoasta malarialoista kantavan hyttysen pistosta voi seurata sairastuminen.

Matkailijan riski saada malariatartunta on suurin trooppisessa Afrikassa, jonne ei tule matkustaa ilman malarian estolääkitystä. Estolääkityksen lisäksi malarialta on suojauduttava myös suojautumalla hyttysen pistoilta. 

Afrikan lisäksi riski sairastua malariaan on suuri paikoin Oseaniassa ja keskisuuri esimerkiksi tietyillä alueilla Intiassa. THL:n mukaan matkailijan malariariski on 2000-luvulla vähentynyt ja todettu pieneksi tai erittäin pieneksi suurimmassa osassa eteläistä Aasiaa, Kaakkois-Aasiaa ja Karibiaa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Näille alueille ei enää suositella malarian estolääkitystä. 

Mitkä ovat malarian oireet?

+

Tyypillisiä oireita ovat kuume, vapina, vilunväristykset, hikoilu, päänsärky, vatsakivut ja pahoinvointi.

Miten malariaa hoidetaan?

+

Suomessa malaria hoidetaan aina sairaalassa. Taudin hoito tulee aloittaa heti kun malaria on diagnosoitu. Hoidossa käytettävät lääkkeet riippuvat mm. malarian aiheuttamasta loislajista sekä alueesta, josta malariatartunta on saatu. 

Tartunnan lähteet
  • Pimeän aikaan aktiiviset anopheles -hyttyset
Riskiryhmät
  • Riskialueille matkustavat

Suojautuminen malariaa vastaan

Onko malariaa vastaan olemassa rokotetta?

+

Malariaa vastaan ei ole olemassa matkailijoille tarkoitettua rokotetta. Jokaista malaria-alueelle suuntautuvaa matkaa varten tulee sen sijaan ottaa matka- ja matkustajakohtainen estolääkekuuri.

Malariarokote on käytössä Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa, joissa sillä suojataan lapsia malarialta. Rokote ei ole tarkoitettu matkailijan tarpeisiin, eikä sitä ole saatavilla Suomesta.

Kenelle suositellaan suojautumista malariaa vastaan?

+
Malarian riskialueille matkustaville suositellaan suojautumista malariaa vastaan. Matkailijan riski saada malariatartunta on suurin trooppisessa Afrikassa, jonne ei tule matkustaa ilman malarian estolääkitystä.

Afrikan lisäksi malarian riski on suuri paikoin Oseaniassa ja keskisuuri esimerkiksi tietyillä alueilla Intiassa. THL:n mukaan matkailijan malariariski on 2000-luvulla vähentynyt ja todettu pieneksi tai erittäin pieneksi suurimmassa osassa eteläistä Aasiaa, Kaakkois-Aasiaa ja Karibiaa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Näille alueille ei enää suositella malarian estolääkitystä. 

Tarkista matkakohteesi tilanne maakohtaisista suosituksista.

Miten matkailija voi suojautua malariaa vastaan?

+

Malaria-alueelle ei tule matkustaa ilman asianmukaista hyttyssuojausta ja oikein valittua estolääkitystä. Jokaista matkaa varten tulee ottaa matka- ja matkustajakohtainen malarian estolääkekuuri. Estolääkitysvaihtoehtoja on kolme. Lääkäri arvioi sopivan vaihtoehdon tapauskohtaisesti.

Estolääke ostetaan itse apteekista lääkärin kirjoittamalla reseptillä. Estolääke tulee aina syödä annosteluohjeen mukaan eikä sitä saa jättää kesken ilman terveydenhuollon ammattilaisen ohjetta. Kuuri tulee syödä loppuun matkan päättymisen jälkeen.

Estolääkitys kannattaa hankkia Suomesta, koska ulkomailta ostetut lääkkeet voivat olla väärennettyjä.

Tartunnan riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä pimeän aikaan mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja permetriinillä käsitellyllä vuodeverkolla makuutiloissa. Erityisesti tulee huolehtia lasten suojauksesta.

Hyttysen pistoilta tulee suojautua, vaikka estolääkitys olisikin käytössä. Suojautuminen pienentää vaaraa saada malarian lisäksi myös muita hyttysen välityksellä leviäviä tauteja. Estolääkitys ei myöskään tarjoa täydellistä suojaa tautia vastaan.

Mistä tiedän, vaaditaanko matkakohteessani soujautumista malariaa vastaan?

+

Katso tiedot hyvissä ajoin maakohtaisista rokotussuosituksista. Jokaisen maan kohdalla kerrotaan, mitä rokotuksia maahan suositellaan ja onko alue malarian riskialuetta eli tarvitseeko matkailija malarian estolääkitystä. Päivitämme maakohtaisia suosituksia THL:n suositusten pohjalta kaksi kertaa vuodessa.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia.
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Oletko jo suojautunut hepatiittia vastaan?
Lue lisää