Matkailijan muistilista

Vaikka menisit vain päiväreissulle Tallinnaan, kannattaa aina tarkistaa kohdemaan olosuhteet ja rokotesuositukset. Olemme koonneet tähän muistilistan niistä asioista, jotka kannattaa huomioida ennen lähtöä, matkan aikana ja sen jälkeen.

1. Muista tarvittavat rokotukset ja estolääkitykset

Hakeudu viimeistään kuukautta ennen matkaa lääkärin vastaanotolle tarvittavien rokotusten, malarian estolääkityksen ja matka-apteekin järjestämiseksi.

Jos matkustat eksoottisempaan kohteeseen tai sinulla on lääkitystä vaativia perussairauksia, aloita varautuminen jo 2-3 kuukautta ennen matkaa.

Katso tästä maakohtaiset rokotussuositukset.

2. Muista matkavakuutus ja Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti

Selvitä, mitä matkavakuutuksesi kattaa, ja perehdy ennen lähtöä vakuutusyhtiön ohjeisiin. Tallenna puhelimeesi vakuutusyhtiösi puhelinnumero hätätilanteita varten.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa julkiseen sairaanhoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Kortti on maksuton ja sen voi anoa Kelasta. Kortti ei korvaa matkavakuutusta eikä se esimerkiksi oikeuta korvaukseen sairauden takia peruuntuneista matkasuunnitelmista tai sairaankuljetuksesta.

3. Muista pakata mukaan matka-apteekki ja kondomit

Matkoilla kannattaa varautua ainakin kuumeeseen, hyönteisten puremiin, vatsatautiin ja jalkojen hiertymiin. Mukaan kannattaa ottaa matka-apteekki, jossa on tarvitsemasi lääkkeet yleisimpiä sairauksia ja vaivoja sekä lääkitystä vaativia perussairauksia varten. Omat lääkkeet kannattaa varata myös siksi, että kehittyvissä maissa jopa kolmasosa lääkkeistä voi olla täysin tehottomia väärennöksiä.

Reseptilääkkeitä varten tarvitset mukaasi myös reseptit, jotka on hyvä kuljettaa käsimatkatavaroissa, jotta ne löytyvät helposti esim. tullissa tai turvatarkastuksessa.

4. Selvitä matkakohteesi turvallisuustilanne

Ulkoministeriö seuraa eri maiden turvallisuustilannetta ja päivittää tietojaan jatkuvasti nettisivuillaan.

Yleisen turvallisuustilanteen lisäksi sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa myös terveydenhoidosta sekä tautiepidemioista ja muista terveysriskeistä. Sivustolla voit myös tehdä matkustusilmoituksen ulkoministeriölle tai kohdemaan Suomen edustustolle. Se kannattaa varsinkin silloin, jos teet omatoimimatkan tai aiot matkustaa riskialueelle.

5. Juo vain pullovettä

Saastunut vesi (myös hanavesi) aiheuttaa herkästi turistiripulin. Juo vain pullotettua vettä, jos et ole varma hanaveden turvallisuudesta. Saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot voivat levittää A-hepatiittivirusta. Vähintään vuoden ikäiset voidaan suojata virukselta rokotteella.

6. Muista hyvä käsi- ja wc-hygienia

Tartuntataudit leviävät helposti käsien välityksellä esimerkiksi ovenkahvoista. Pese käsiä ahkerasti etenkin ennen ruokailua ja WC:ssä käynnin jälkeen.

7. Vältä kylmiä ruokia

Saastuneesta ruoasta voi saada esimerkiksi turistiripulin tai A-hepatiittitartunnan. Lämpimissä maissa turvallisimpia vaihtoehtoja ovat kuumat ja hyvin kypsennetyt ruoat. Vältä näitä:

  • Kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • Marjat, hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria
  • Kylminä tarjotut, raa'at tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunia sisältävät ruoat
  • Kylminä tarjoillut merenelävät
  • Kylmät jälkiruoat
  • Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuusto
  • Mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita

8. Muista ehkäisy

Seksi matkalla tavatun kumppanin kanssa on varsin tavallista, mutta niin ovat myös sukupuoliteitse tarttuvat taudit. Sukupuoliteitse leviävien tautien ehkäisyyn ei ole olemassa rokotteita, lukuun ottamatta hepatiitti B -rokotetta. Kondomi on ainoa tehokas keino välttää sukupuolitauteja.

Jos olet harrastanut matkallasi suojaamatonta seksiä, käy testeissä heti Suomeen palattuasi. Hoitamattomilla sukupuolitaudeilla voi olla hankalia jälkiseurauksia ja saatat tietämättäsi levittää niitä eteenpäin.

9. Suojaudu hyönteisiltä ja varo eläinten puremia

Hyönteisten pistot ja puremat ovat kiusallisia vaivoja, mutta hyönteiset voivat levittää myös vakavia tarttuvia tauteja, kuten puutiaisaivotulehdusta, malariaa, keltakuumetta, denguekuumetta ja Japanin aivotulehdusta. Suojaudu vaatetuksella, hyönteiskarkotteella ja sängyn peittävällä suojaverkolla. Muista tarvittavat malarian estolääkitykset sekä rokotteet ennen lähtöä.

Varsinkin rabiesalueella matkailevan kannattaa välttää kosketusta villieläimiin ja tuntemattomiin kotieläimiin. Rabies eli vesikauhu tarttuu ihmiseen rabiekseen sairastuneen eläimen syljen välityksellä. Pureman sattuessa puhdista haava huolellisesti ja hakeudu lääkäriin välittömästi.

10. Verikontaktit ovat aina riski

Huonon hygienian maissa verikontaktit eri muodoissaan ovat riski saada vakava tartuntatauti mukaan lukien HIV tai hepatiitti B. Tartunnan voi saada esim. lääketieteellisten hoitotoimenpiteiden, suojaamattoman seksin, akupunktion, tatuointivälineiden tai lävistysten kautta. Tartunnan voi saada myös onnettomuuden tai verensiirron yhteydessä tai likaisten injektioneulojen tai ruiskujen välityksellä.

11. Muista rokotussarjojen tehosteet aina matkojen jälkeen

Kun palaat matkalta, varmista vielä ottamiesi rokotusten mahdollinen tehostamisen tarve ja lisärokottamisen aikataulu pitkäkestoisen suojan varmistamiseksi. Jos sairastut ja on syytä epäillä, että olet saanut tartunnan matkaltasi, ota viipymättä yhteys terveydenhuoltoon/lääkäriin.

Viitteet

Traveler survival guide, CDC. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/survival-guide (ladattu elokuussa 2021)
Matkailijan ohjeet, David Livingstone -seura. http://www.fsih.fi/matkailijan-ohjeet/ (ladattu elokuussa 2021)
Matkailijan terveysopas, THL. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas (ladattu elokuussa 2021)