www.rokote.fi

Vyöruusu

Usein kysyttyä vyöruususta

Tauti ja sen oireet

Vyöruusu eli herpes zoster on kivuliaana ihottumana ilmentyvä infektiotauti, jonka aiheuttaa elimistöön jääneen vesirokkoviruksen (varicella zoster) aktivoituminen uudelleen. Yli 95 % suomalaisista aikuisista on sairastanut vesirokon 12 ikävuoteen mennessä ja näin ollen lähes koko Suomen aikuisväestöllä on riski saada vyöruusu aikuisiällä. Yleensä vyöruusun saa vain kerran, mutta on mahdollista, että tauti puhkeaa useammin.

Vyöruusun ensimmäinen oire on yleensä kipu, joka voi alkaa jo 1-8 vuorokautta ennen näkyviä iho-oireita. Vyöruusu aiheuttaa yleensä kivuliaan ihottuman, johon ilmestyy rakkuloita ja rupia noin 7–10 päivän ajan. Ihottuma paranee noin 4–6 viikossa, useimmiten jälkiä jättämättä.  Muita oireita voivat olla myös kuume, päänsärky ja yleinen sairauden tunne. Akuuttia kipua tuntee yli 96 % vyöruusun saaneista ja sitä kuvaillaan usein särkynä, polttavana tunteena tai äkillisenä pistona. Useimmiten kipu myös jatkuu useita viikkoja ihottuman jo parannuttua.

Vyöruusu on yleisintä vartalolla, ja se puhkeaa usein vyömäisesti ja toispuoleisesti joko vasemmalle tai oikealle puolelle kehoa. Kasvohermojen alueella esiintyessään vyöruusu saattaa infektoida silmän ja aiheuttaa rakkuloita myös suun ja nielun limakalvoon.

 

 

Vyöruusun riski kasvaa iän myötä

On arvioitu, että 20–30 % väestöstä sairastaa vyöruusun elämänsä aikana. Iän myötä immuunijärjestelmä heikkenee, mikä tarkoittaa myös vyöruusun riskin kasvua. Vyöruusu sairastetaankin useimmiten yli 50-vuotiaana. Suurin osa vyöruusun sairastavista on perusterveita, mutta mikäli immuunijärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi sairauden, lääkityksen tai stressin takia, sairastumisriski on korkeampi. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla vyöruusu on harvinainen.

Vyöruusun hoitaminen

Vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkkeillä. Paras hyöty saadaan, jos lääkehoito aloitetaan kahden vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Lääkäri voi määrätä oireita helpottavia ja niiden kestoa lyhentäviä lääkkeitä tulehduksen ajaksi.

 

 

Vyöruusun ehkäisy

Vyöruusuun sairastumista voi ehkäistä rokottautumalla vyöruusua vastaan. Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta. Varaa aika täältä.

Vyöruusun komplikaatiot

Vyöruusu paranee usein itsestään, mutta Suomessa arviolta yli 8 800 potilasta vuosittain hakeutuu terveydenhuollon palveluiden piiriin vyöruusun takia.

Vyöruusun komplikaatiot voivat johtaa pitkäaikaisiin terveysongelmiin. Yleisin komplikaatio on post-herpeettinen neuralgia (PHN), jossa kova kipu ihottumakohdalla kestää yli kolme kuukautta. PHN:n riski kasvaa iän myötä ja on 50-vuotiaalle noin 10 % ja 80-vuotiaalle noin 20 %.

Joka kymmenennellä ihottuma tulee kasvojen alueelle, jolloin pinnalliset vauriot voivat levitä silmään ja vahingoittaa kovakalvoa. Muita harvinaisimpia vyöruusun komplikaatioita ovat keuhkokuume, aivokalvontulehdus, aivokuume ja aivohalvaus. Tutkimusten perusteella aivohalvauksen riski on kohonnut ensimmäisten 12 kuukauden ajan vyöruusun sairastamisesta.

Vyöruusun aiheuttama kuolleisuus on matala, ja useimmat kuolemat tapahtuvat yli 85-vuotiaiden ikäryhmässä.

Vyöruusun tarttuminen

Vyöruusu ei voi tarttua toiseen ihmiseen vyöruusuna. Vyöruusurakkulanesteestä on kuitenkin mahdollista saada vesirokkovirustartunta. Siten esimerkiksi vyöruusua sairastava iäkkäämpi henkilö voi tartuttaa vesirokon lapsenlapselleen, joka ei ole sairastanut vesirokkoa tai jota ei ole rokotettu vesirokkoa vastaan. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Viitteet

CDC, Prevention of herpes zoster: recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP), MMWR. 2008 May; 57(RR-5):1-30.

CDC, Shingles (Herpes Zoster): https://www.cdc.gov/shingles/about/index.html (ladattu elokuussa 2021)

Kansanterveyslaitoksen asettaman lasten vesirokkorokotustyöryhmän selvitys, 2008.

Kimberlin DW, Whitley RJ. Varicella-zoster vaccine for the prevention of herpes zoster. N Engl J Med. 2007 Mar;356(13):1338-43.

Levin MJ, Immune senescence and vaccines to prevent herpes zoster in older persons. Curr Opin Immunol. 2012 Aug;24(4):494-500.

Terveyskirjasto, Ruusu: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00065 (ladattu elokuussa 2021)

Terveyskirjasto, Vyöruusu: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00554 (ladattu elokuussa 2021)​

THL, vesirokko: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/vesirokko  (ladattu elokuussa 2021)

THL, vesirokkorokote: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/vesirokkorokote
(ladattu elokuussa 2021)