Polio (poliomyeliitti) on herkästi tarttuva virustauti. Polio on yli 90 %:ssa tapauksista oireeton. Suurin osa sairastuneista on alle 5-vuotiaita lapsia.
Alkuvaiheen oireet muistuttavat flunssan oireita: kuume, väsymys, raajakipu ja huonovointisuus. Mikäli poliovirus pääsee keskushermostoon, se vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja ja aiheuttaa vastaavien lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen. Noin 1 tartunta 200:sta johtaa pysyvään halvaukseen, yleensä jaloissa. Polio voi johtaa kuolemaan, yleensä hengityslihasten lamaantumisen vuoksi.
Rokote poliota vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, osana viitos- ja nelosrokotussarjaa. Viimeinen rokotusohjelman tehosterokotus annetaan 4-vuotiaana neuvolassa.
Lisäksi Saudi-Arabiaan matkustaville suositellaan tehosterokotetta ennen matkaa, koska maahan saapuvilta saatetaan vaatia rajalla rokotetodistus.
Suomesta polio hävitettiin pääosin 1960-luvun alussa kattavan rokotusohjelman avulla. Vuosien 1984-85 polioepidemia pysäytettiin koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla, ja viimeinen poliotapaus oli Suomessa vuonna 1985. Poliota esiintyy edelleen Pakistanissa, Afganistanissa ja Nigeriassa. Näistä maista tauti voi levitä myös muualle aiheuttaen epidemioita lähinnä Aasiassa ja Afrikassa. Syyskuusta 2015 lähtien WHO:n erityssuosituslistalle on lisätty useita maita ja tilanne muuttuu tällä hetkellä koko ajan, vaikuttaen rokotussuosituksiin.
Virukset tarttuvat pääasiallisesti ihmisestä toiseen tai saastuneen ruoan ja juoman välityksellä.