Pneumokokkitaudit

Tauti ja sen oireet

Pneumokokki (Streptococcus pneumoniae) oli merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa ennen kuin sitä torjuva rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan. Pneumokokki on tavallisin keuhkokuumetta, poskiontelontulehdusta ja pikkulasten välikorvantulehdusta aiheuttava bakteeri. Pneumokokkibakteerilla on useita serotyyppejä, jotka eroavat yleisyydeltään ja kyvyltään aiheuttaa vaikeita infektioita.

Rokottautuminen

Rokote pneumokokkia vastaan tarjotaan osana kansallista rokotusohjelmaa kaikille alle 5-vuotiaille lapsille. Rokote tarjotaan osana kansallista rokotusohjelmaa myös kantasolusiirteen saaneille ja alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä).

Rokotus annetaan kolmessa osassa: 3, 5 ja 12 kuukauden iässä.

Pneumokokkirokotusta suositellaan myös niille rokottamattomille lapsille ja aikuisille, joiden riski sairastua on perussairauden johdosta suuri. Näissä tapauksissa rokotteen maksaa joko hoitava taho tai rokotettava itse.

Rokotus suojaa bakteerin tietyiltä yleisimmiltä alatyypeiltä, mutta ei kaikilta alatyypeiltä.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartunta hengitysteitse
  • Kosketuksen kautta

Yleisyys

Lähes kaikki ihmiset infektoituvat joskus pneumokokkibakteereilla. Suurin osa on kuitenkin vain bakteerin kantajia eli he eivät sairastu itse, mutta voivat levittää tautia eteenpäin. Pneumokokkitaudit ovat yleisiä kaikissa ikäryhmissä, mutta niitä esiintyy erityisesti pikkulapsilla ja eläkeikäisillä.

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Pneumococcal disease. CDC. https://www.cdc.gov/pneumococcal/index.html (ladattu marraskuussa 2022)
Vakavan pneumokokkitaudin (IPD) ilmaantuvuus Suomessa serotyyppi- ja ikäryhmittäin. THL. https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/pneumokokkikonjugaattirokotteen-vaikuttavuuden-arviointi/vakavan-pneumokokkitaudin-ipd-ilmaantuvuus-suomessa-serotyyppi-ja-ikaryhmittain (ladattu marraskuussa 2022)
Pneumokokkirokote. THL.https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/pneumokokkirokote (ladattu marraskuussa 2022)
Riskiryhmien pneumokokkirokotukset. THL. https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/pneumokokkirokote/riskiryhmien-pneumokokkirokotukset (ladattu marraskuussa 2022)