Hinkuyskä

Tauti ja sen oireet

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteerit leviävät hengitysteiden limakalvojen kautta ja tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja.

Taudin itämisaika on 1-2 viikkoa. Aluksi esiintyy flunssaa muistuttavia oireita kuten lievää yskää, nuhaa, lievää kuumetta ja kurkkukipua. Sen jälkeen yskä voimistuu ja alkaa aiheuttaa puuskittaisia, hallitsemattomia yskänpuuskia. Yskänpuuskat ovat voimakkaita ja voivat päättyä oksentamiseen.

Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja olla jopa hengenvaarallinen. Yskänkohtaukset ovat rajuja ja voivat aiheuttaa ihon sinertymistä hapenpuutteen vuoksi. Etenkin imeväisikäisillä esiintyy yskänpuuskan lopussa "hinkumista".

 

Hinkuyskä aikuisilla

Iän myötä immuunipuolustus heikkenee ja altistaa tartuntataudeille: myös aikuinen on riskissä sairastua hinkuyskään.

Aikuisilla hinkuyskä voi vaikeuttaa nukkumista tai aiheuttaa komplikaatioita, kuten keuhkokuumetta, virtsankarkailua tai kylkiluiden murtumia. Jälkitautien ja komplikaatioiden riski kasvaa iän myötä. Esimerkiksi 65 vuotta täyttäneillä on havaittu korkeampi riski joutua sairaalahoitoon kuin 45-64-vuotiailla aikuisilla.

 

Hinkuyskä ja keuhkosairaudet

Myös jotkin perussairaudet voivat altistaa muille infektioille, kuten hinkuyskälle. Esimerkiksi keuhkoahtaumatautipotilailla ja astmaatikoilla voi olla moninkertainen riski sairastua hinkuyskään. Hinkuyskä voi myös merkittävästi heikentää olemassa olevien sairauksien hoitotasapainoa ja altistaa siten esimerkiksi keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheille. Hinkuyskätartunnan saaneilla astmapotilailla on puolestaan havaittu pitkittynyttä yskää, enemmän yönaikaisia oireita sekä lisääntynyttä lääkityksen tarvetta.

Rokottautuminen

Hinkuyskää voidaan ehkäistä rokottautumalla. Rokote hinkuyskää vastaan kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan osana viitosrokotetta (3, 5, ja 12 kk iässä) ja 4-vuotiaille yhdistelmärokotteena hinkuyskää, jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja poliota vastaan. Tämän jälkeen yhdistelmärokote hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa 14-15-vuotiaille nuorille sekä vuodessa 2018 alkaen 25 vuoden iässä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, tulee olla suoja hinkuyskää vastaan.

Aikuisten rokottautuminen

Hinkuyskätehoste annetaan osana yhdistelmärokotetta jäykkäkouristus-kurkkumätätehosteen tai jäykkäkouristus-kurkkumätä-poliotehosteen kanssa. Hinkuyskärokotteen suoja kestää noin viisi vuotta. Vastustuskyvyn ylläpito vaatii tehosteannoksia: rokote voidaan antaa aikuisille myös 25 ikävuoden jälkeen tarvittaessa suojaamaan hinkuyskältä.

Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta voi olla esimerkiksi astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille tai iäkkäämmille aikuisille.

Lisäksi tuoreet vanhemmat voivat epäsuorasti suojata vastasyntynyttä hinkuyskältä ottamalla dT-tehosterokotteen sijasta dtap-rokotteen. Rokotteen voi antaa myös raskaana olevalle. Äidin muodostamat hinkuyskävasta-aineet siirtyvät raskauden aikana lapselle ja suojaavat vastasyntynyttä juuri kaikkein alteimman ajan. Esimerkiksi Englannissa rokotetta suositellaan raskausviikoilla 20–32, jotta syntyvä lapsi saisi mahdollisimman hyvän suojan hengenvaarallista hinkuyskää vastaan. Rokotusohjelmaan kuuluvien tehosteiden jälkeen rokotteen maksaa rokotettava itse. Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa rokotustarpeista. Varaa aika täältä.

Muu suojautuminen

Tarttunutta hinkuyskää voidaan lievittää ajoissa aloitetulla antibioottikuurilla. Hyvästä hygieniasta huolehtiminen voi auttaa suojautumaan tartunnalta.

Miten yleinen hinkuyskä on?

Suomessa vuonna 2019 on raportoitu 557 hinkuyskätapausta. Vuosittain tapauksia raportoidaan 200-500. Todellinen määrä voi olla tätäkin korkeampi, koska hinkuyskä jää usein toteamatta aikuisilla. Maailmanlaajuisesti vuonna 2018 on raportoitu yli 150 000 hinkuyskätapausta. 

Tarttuminen

  • Pisaratartunta hengitysteitse tautia sairastavasta henkilöstä suoraan toiseen henkilöön. Pienet lapset saavat tartunnan useimmiten lähipiiristä: omilta vanhemmilta, sisaruksilta tai isovanhemmilta.

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Pertussis. WHO.
Pertussis. Travelers' Health. CDC.
dtap-rokote. THL.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/jaykkakouristus-kurkkumata-hinkuyska-polio-ja-hib-yhdistelmarokotteet/usein-kysyttya-aikuisten-ja-nuorten-jaykkakouristusrokotuksista (01/2024)
Wiley KE; Vaccine;2013;31;618-625.
Buck P, et al Epidemiol Infect 2017;145:2109-2121;
De Serres G, et al. J Infect Dis. 2000;182:147-179;
Pesek R et al. Allergy 2011;66:25-31.