www.rokote.fi

Tuhkarokko

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Tuhkarokko on viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeitakin jälkitauteja. Ensioireita ovat korkea kuume, nuha ja silmien punoitus. Taudin edetessä kasvoihin tulee ihottumaa, joka leviää koko vartaloon ja kestää jopa 7 vuorokautta.

Tuhkarokko tarttuu helposti pisaratartuntana. Yli 90 % ei-immuuneista ihmisistä sairastuu oltuaan lähikontaktissa sairastavan ihmisen kanssa.

Tuhkarokon yleisimpiä jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus, ripuli, ja keuhkokuume sekä harvinaisempi aivotulehdus. Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Rokottautuminen

Rokote tuhkarokkoa vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Tuhkarokolta suojaava MPR-rokote suojaa myös vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. MPR-rokotukset annetaan 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä. Myöhemmin suojaa ei tarvitse tehostaa, jos on saanut kaksi MPR-rokotetta. Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle matkustettaessa pienten lasten kanssa, voi harkita lapsen rokottamista jo 6-11 kuukauden iässä. Tämä rokoteannos katsotaan ylimääräiseksi, ja lapsi tarvitsee edelleen kaksi MPR-rokoteannosta.

Jos aikuisen rokotussuoja on puutteellinen, sitä voidaan täydentää MPR-rokotteella esim. tilanteissa, joissa aikuisen ei tiedetä sairastaneen tautia eikä saaneen kahta rokoteannosta.

Yleisyys

Tuhkarokko on edelleen merkittävä tauti kehittyvissä maissa. Vuonna 2017 siihen menehtyi maailmanlaajuisesti 110 000 ihmistä, pääosin alle 5-vuotiaita lapsia.
Euroopan alueella todettiin vuoden 2018 aikana 82 596 tuhkarokkotartuntaa, ja tautiin menehtyi 72 ihmistä. Tämä oli koko vuosikymmenen korkein tautitapausmäärä – kolme kertaa korkeampi kuin vuonna 2017, ja jopa 15 kertaa korkeampi kuin vuonna 2016.

Matkailijan kannalta tuhkarokkosuojasta huolehtiminen on siis tärkeää.

Tartunnan lähteitä

  • Kosketus- ja pisaratartunta
  • Ilmateitse
  • Virus säilyy tartuttavana huoneilmassa ja pinnoilla jopa 2 tuntia sen jälkeen kun tartuttava henkilö on poistunut

 

Viitteet

Key facts. Measles. WHO.
Measles in Europe. WHO.
Tuhkarokko. THL.
Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Matkailijan terveysopas. THL.