www.rokote.fi

Hepatiitti B

Maat, joihin suositellaan rokotusta

TAUTI JA SEN OIREET

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen (kroonisen) taudinkuvan. Ensioireisiin kuuluu pahoinvointi, väsymys ja ihon keltaisuus. Osa sairastuneista jää taudin kroonisiksi kantajiksi, mikä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Krooninen hepatiitti lisää maksakirroosin tai maksasyövän riskiä.

ROKOTTAUTUMINEN

Hepatiitti B rokotusaikataulu

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hepatiitti B -rokotuksen antamista kaikille vastasyntyneille kansallisen rokotusohjelman yhteydessä. Suomessa hepatiitti B -rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille (mm. verenvuototautia sairastavat, ruiskuhuumeiden käyttäjät ja heidän läheisensä sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa). Lisäksi työnantaja maksaa rokotukset silloin, kun henkilöllä on suurentunut riski altistua työnsä tai työmatkansa takia hepatiitti B -virukselle. Riskiarvio tehdään työterveyshuollossa. Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta hepatiitti B:tä vastaan. Mikäli matkustat usein lasten kanssa, kannattaa harkita myös lasten hepatiitti B -rokotussuojaa.

Hepatiitti B:tä vastaan voidaan rokottaa pelkällä hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella hepatiitti A:ta sekä B:tä vastaan.

Hepatiitti B -rokotteen voi antaa missä iässä tahansa – myös vastasyntyneille. Hepatiitti A+B -yhdistelmärokotteen voi antaa 1 vuoden iästä alkaen.

Hepatiitti B -rokote ja yhdistelmärokote annetaan kolmessa osassa. Toinen rokote pistetään 1 kk:n ja kolmas 6 kk:n kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Kolmannella rokotuksella varmistetaan todennäköisesti elinikäinen suoja. Kiireellisissä tapauksissa voidaan käyttää nopeutettua aikataulua. Tämä kuitenkin vaatii yhden rokotuksen lisää vuoden kuluttua.

MUU SUOJAUTUMINEN

Rokottautumisen lisäksi kannattaa välttää verikontakteja, suojaamatonta seksiä, tatuointien ja lävistysten ottamista, pedikyyrejä, manikyyrejä sekä hammashuoltoa alueilla, joilla hepatiitti B:tä esiintyy.

YLEISYYS

Hepatiitti B on yleinen sairaus maailmalla: WHO:n mukaan noin 240 miljoonalla on krooninen infektio. Korkean tai kohtalaisen tartuntariskin alueita ovat esimerkiksi Itä-Eurooppa, Baltian maat, Venäjä, Espanja, Turkki, Thaimaa, ja Afrikka.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Suojaamaton sukupuoliyhteys
  • Verikontaktit (onnettomuudet, hoitotoimenpiteet, hammaslääkäri, verensiirrot, kontaktilajit, manikyyrit ja pedikyyrit)
  • Lävistykset ja tatuoinnit
  • Suonensisäisten huumeiden käyttö
  • Lasten keskinäiset kontaktit (puremat, naarmut yms.)
  • Äidiltä lapseen raskauden tai synnytyksen yhteydessä

 

Viitteet

Key facts. Hepatitis B. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/ (ladattu huhtikuussa 2019)
Travellers’ Health. Yellow Book. CDC. Hepatitis B.
https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/infectious-diseases-related-to-travel/hepatitis-b (ladattu huhtikuussa 2019)
Hepatiitti B -rokote. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/hepatiitti-b-rokote (ladattu huhtikuussa 2019)