Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Papilloomavirusinfektiot

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Papilloomavirusta (HPV) on yli sataa erilaista tyyppiä. Niistä alle 20 tyyppiä kutsutaan suuren riskin tyypeiksi, sillä niillä on yhteys kohdunkaulan syöpään ja joihinkin muihin syöpiin. HPV 16 ja HPV 18 aiheuttavat 70 % kaikista kohdunkaulan syöpätapauksista. Useimmat muut virustyypit aiheuttavat häviävän pienen riskin sairastua kohdunkaulan syöpään.

Virus leviää sukupuoliyhteydessä ja jopa intiimissä genitaalialueen ihokosketuksessa. Kondomin käyttö vähentää riskiä mutta ei suojaa tartunnalta täysin.

Rokottautuminen

Rokote papilloomaviruksia vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotteen saavat kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta 11-12-vuotiaat tytöt. Rokote annetaan rokotusohjelmassa kahtena tai kolmena annoksena rokotettavan iästä riippuen.

Rokote suojaa syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan, mikä ehkäisee kohdunkaulan syövän esiasteita. Yksi valmisteista suojaa myös kondyloomilta.

Muu suojautuminen

Säännölliset Papa-kokeet ovat tärkeitä kohdunkaulan syövän ennaltaehkäisyssä. Papa-seulonnassa pyritään havaitsemaan jo syntyneet syövän esiasteet tai syöpäsolut, jotta ne voidaan hoitaa ajoissa. Kohdunkaulan syöpään sairastumisriskiä suurentavat tupakointi, seksikumppanien suuri määrä ja nuorena aloitettu seksielämä.

Kondomin käyttö on aina suositeltavaa ja se voi vähentää HPV-infektioriskiä, mutta ei täysin suojaa tartunnalta, koska virusta voi esiintyä myös genitaalialuetta ympäröivässä ihossa. Lisäksi kannattaa hankkia asiallista tietoa syövästä ja sen riskitekijöistä.

Yleisyys

Papilloomavirukset ovat hyvin yleisiä ja helposti tarttuvia. Useimmat seksuaalisesti aktiiviset naiset ja miehet saavat tartunnan jossain elämänsä vaiheessa, ja toisiin virus tarttuu toistuvasti. Kehon immuunipuolustus torjuu useimmat infektiot, mutta jotkut suuren riskin virustyypit voivat jäädä kohdunkaulaan ja aiheuttaa ajan kuluessa syövän.

Tartunnan lähteitä

  • Suojaamaton seksi
  • Genitaalialueen ihokosketus

 

Viitteet

Key facts. Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
HPV-rokote. THL.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/hpv-rokotukset#haitat (ladattu 13.12.2016)