Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Malaria (estolääkitys)

Maat, joihin suositellaan rokotusta

TAUTI JA SEN OIREET

Malaria on alkueläimen aiheuttama vakava ja jopa hengenvaarallinen kuumetauti, joka leviää hyttysten välityksellä. Yhdestä ainoasta malarialoista kantavan hyttysen pistosta voi seurata sairastuminen.

Tyypillisiä oireita ovat kuume, vapina, vilunväristykset, hikoilu, päänsärky, vatsakivut ja pahoinvointi. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan yli 200 miljoonaa ihmistä saa vuosittain malariatartunnan. Lähes puoli miljoonaa heistä kuolee malariaan. Kuolleisuus on suurinta lasten ja raskaana olevien parissa.

SUOJAUTUMINEN

Jokaista matkaa varten tulee ottaa erillinen estolääkekuuri.

Estolääkitysvaihtoehtoja on kolme. Lääkäri arvioi sopivan vaihtoehdon tapauskohtaisesti. Estolääke ostetaan itse apteekista lääkärin kirjoittamalla reseptillä. Ellei lääkäri nimenomaan toisin määrää, estolääke tulee aina syödä annosteluohjeen mukaan eikä sitä saa jättää kesken. Kuuri tulee syödä loppuun matkan päättymisen jälkeen.

Estolääkitys kannattaa hankkia Suomesta, koska ulkomailta ostetut lääkkeet voivat olla väärennettyjä.

MUU SUOJAUTUMINEN

Malaria-alueelle ei tule matkustaa ilman asianmukaista hyttyssuojausta ja oikein valittua estolääkitystä. Malaria-alueilla tartunnan riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä etenkin pimeän aikaan mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja permetriinillä käsitellyllä hyttysverkolla. Erityisesti tulee huolehtia lasten suojauksesta.

YLEISYYS

Malariakartta
Malarian riski on suurin trooppisessa Afrikassa ja osissa Oseaniaa, keskisuuri eteläisessä Aasiassa. Pienin riski on Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasiassa.

Suomessa todetaan keskimäärin 20–40 malariatapausta vuodessa. Yleensä tartunta on saatu Afrikasta, ja tartunnan saaneet eivät ole käyttäneet estolääkitystä oikein tai lainkaan.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Pimeän aikaan aktiiviset anopheles -hyttyset

 

Viitteet

Key facts. Malaria. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs094/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Traveller’s Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Malarian epidemiologiaa. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00030 (ladattu 13.12.2016)