Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Lavantauti

Maat, joihin suositellaan rokotusta

TAUTI JA SEN OIREET

Lavantauti on Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama infektio, joka voi tarttua saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Oireita ovat mm. korkea, pitkään jatkuva kuume, päänsärky, vatsakipu ja ripuli tai ummetus. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että lavantauti aiheuttaa maailmanlaajuisesti 220 000 kuolemaa vuosittain.

ROKOTTAUTUMINEN

Lavantautirokotus

Rokote lavantautia vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan siitä on huolehdittava itse. Rokotusta kannattaa harkita, jos suunnittelee pitkää (muutamaa viikkoa pidempää) matkaa Aasian, Afrikan tai Etelä-Amerikan lavantautialueelle tavanomaisten turistialueiden ulkopuolelle – etenkin, jos matka suuntautuu maaseudulle tai pikkukaupunkeihin.

Rokote otetaan suun kautta. Suun kautta otettavan lavantautirokotuksen voi antaa lapsille, kun he pystyvät turvallisesti nielemään rokotekapselit. Suurikokoisen kapselin nieleminen on usein ongelmallista alle 5-vuotiaille.

Rokotteen uusimiselle ei ole määritelty aikataulua. Jos asuu tartunta-alueella pysyvästi, voi riittävän, mutta ei täydellisen, suojan saada ottamalla tehosterokotteen kolmen vuoden välein.

Jos matkustaa toistuvasti lavantautialueille, voi rokotteen ottaa vuosittain. Olemassa on myös pistettävä lavantautirokote, mutta sitä ei ole saatavilla Suomessa.

MUU SUOJAUTUMINEN

Ensisijainen keino välttää tartunta on huolehtia riittävästä käsi- ja elintarvikehygieniasta tartunta-alueella.

YLEISYYS

Lavantautikartta
Lavantautia esiintyy kaupunkien ulkopuolella Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Kehitysmaissa sekä joissain kaukomaissa lavantauti on vakava terveysongelma.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Saastunut vesi
  • Huonosti kypsennetty ja saastunut ruoka

 

Viitteet

Typhoid. WHO.
http://www.who.int/immunization/diseases/typhoid/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Traveller’s Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Lavantauti. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00044 (ladattu 15.12.2016)