Kurkkumätä

Tauti ja sen oireet

Kurkkumätä on yskimisen ja aivastelun kautta tarttuva tauti. Jos tautia sairastavan iholla on haavaumia, tauti voi tarttua myös kosketuksesta haavaumaan. Kurkkumädän oireita ovat kuume, kurkkukipu ja paksu peite nielun ja nenän alueella. Myös kaulan turvotusta ja ihohaavaumia voi esiintyä. Vaikeassa taudissa voi esiintyä sydän- ja hermoturvotusta ja hengitysvaikeuksia. Tauti johtaa kuolemaan 5–10 %:lla potilaista, joilla on hengitysvaikeuksia. Iho-oireista kurkkumätää sairastavat toipuvat yleensä taudistaan.

 

Maakohtaiset suositukset

Rokottautuminen

Rokote kurkkumätää vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Kurkkumätää vastaan annetaan kolme rokoteannosta neuvolassa 3, 5 ja 12 kk:n iässä, jolloin se on mukana ns. viitosrokotteessa. 4-vuotiaana annetaan tehoste (ns. nelosrokote). Koululaisille annetaan 14–15-vuotiaana jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote. Ennen vuotta 1997 syntyneille rokote on annettu jo 11–13-vuotiaina kouluterveydenhuollossa.

Rokotteen uusiminen on maksutonta. Alle 65-vuotiaiden on suositeltavaa ottaa tehoste 20 vuoden välein. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan 10 vuoden tehosteväliä. Suojan voimassaolo kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Riskiryhmät

Kurkkumätä on useimmissa Euroopan maissa hyvin harvinainen. Taudin iho-oireista muotoa tavataan lähinnä tropiikissa ja usein köyhillä asuinalueilla asuvien ja alkoholistien parissa.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartunta
  • Sylkikontakti (suudelma, yhteinen vesipullo tms.)

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Travellers’ Health. Yellow Book. CDC.
https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/travel-related-infectious-diseases/diphtheria (ladattu 01/2024)
Jäykkäkouristus ja kurkkumätä. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00040 (01/2024)