Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Keltakuume

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Keltakuume on hyttysen levittämä akuutti, verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti, joka voi johtaa kuolemaan. Ensioireita ovat kuume ja pahoinvointi. Toisessa, vakavammassa ns. keltaisessa vaiheessa tauti voi aiheuttaa munuaisten ja maksan vajaatoimintaa sekä verenvuotoa.

Rokottautuminen

Yleissääntö on, että keltakuumerokotusta suositellaan yli 9 kuukauden ikäisille, jotka matkailevat keltakuumealueella, etenkin maaseudulla, viidakossa tai savannilla (ks. maakohtaiset rokotussuositukset).

Rokote keltakuumetta vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan siitä tulee huolehtia itse.

Rokotetta otetaan yksi annos ja se antaa elinikäisen suojan. Rokote tulee ottaa 10 päivää ennen keltakuumealueelle saapumista. WHO:n mukaan rokotustodistus tulee voimaan 10 päivän kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja on voimassa loppuelämän (“rokotetun henkilön koko elämän”).

Joissain maissa vaaditaan rokotustodistus, mikäli matkailija saapuu maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. WHO:n heinäkuussa 2016 antaman julistuksen mukaan keltakuumerokotustodistus on voimassa koko elämän. Lisäksi jotkin maat lähinnä Länsi-Afrikassa vaativat todistusta kaikilta matkailijoilta.

Rokote voidaan antaa 9 kk:n iästä alkaen. Jos tartuntariski arvioidaan huomattavan suureksi, rokote voidaan antaa 6 kk:n iästä alkaen.

Jos odottava äiti ei saanut keltakuumerokotetta ennen raskautta, on suositeltavaa välttää keltakuumealueelle matkustamista. Jos matkaa ei voi välttää, odottavan tai imettävän äidin rokottamista harkitaan tapauskohtaisesti. WHO suosittelee, että rokote annetaan 6. raskauskuukauden jälkeen. Jos rokotusta ei voida antaa lääketieteellisestä syystä, kansainväliseen rokotustodistukseen on liitettävä kirje tai todistus, jossa kerrotaan, että rokotusta ei voida antaa. Kirjeen tai todistuksen on oltava englanninkielinen ja lääkärin allekirjoittama.

Muu suojautuminen

Tartunnan riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja permetriinillä käsitellyllä hyttysverkolla. Erityisesti tulee huolehtia lasten suojauksesta.

Yleisyys

Keltakuumetta esiintyy trooppisilla alueilla, erityisesti kaupunkien ulkopuolella ja viidakko- tai savannialueilla, Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa.

Tartunnan lähteitä

Tauti tarttuu hyttysten välityksellä apinoista ihmisiin tai ihmisestä toiseen.

Viitteet

Travelers' Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Yellow fever. WHO.
http://www.who.int/emergencies/yellow-fever/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Key facts. Yellow fever. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs100/en/ (ladattu marraskuussa 2016)