Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Japanin aivotulehdus

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä (kuumetta ja päänsärkyä), mutta osalla tauti etenee aivokalvontulehdukseen tai aivotulehdukseen tai kehittyy muita vakavia komplikaatioita.

Vain pieni osa infektioista johtaa sairastumiseen, mutta sairastuneiden kuolleisuus voi WHO:n arvion mukaan olla jopa 30 %. Tauti voi myös aiheuttaa pysyviä neurologisia vammoja.

Rokottautuminen

Rokote Japanin aivotulehdusta vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.  Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta Japanin aivotulehdusta vastaan.

Tavallisella muutaman viikon turistimatkalla rokotetta ei tarvita, mutta sitä voi harkita heille, jotka oleskelevat pitkään (pääsääntöisesti yli 4 viikkoa) riskialueen maaseudulla tai liikkuvat erityisen paljon ulkona riskialueella. Tautia voi esiintyä suurkaupunkien slummialueilla, mutta se muodostaa turisteille vain vähäisen riskin.

Maailmalla on käytössä ainakin 15 erilaista Japanin aivotulehdusrokotetta, joiden rokotusaikatauluissa on eroja.

Kun taudin esiintymisalueille matkustettaessa halutaan varmistaa suoja jo ennen matkalle lähtöä Suomessa, annetaan rokote kahdessa osassa. Toinen rokote otetaan 28 päivän päästä ensimmäisestä. Jos viettää paljon aikaa tai asuu riskialueella, valmistaja suosittelee tehosteannosta (kolmas annos) 12-24 kk:n kuluessa perusrokotussarjan jälkeen ennen mahdollista uudelleenaltistumista taudille. Valmistajan suosituksen mukaan aikuisille tulisi antaa toinen tehosteannos (neljäs annos) 10 vuoden kuluttua ensimmäisestä tehosteannoksesta ennen mahdollista altistumista Japanin aivotulehdusvirukselle. Tietoja toisen tehosteannoksen ajoituksesta ja tarpeesta lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille ei toistaiseksi ole saatavilla.

Muu suojautuminen

Tartuntaa levittävät hyttyset ovat aktiivisimmillaan yöllä. Infektion riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja permetriinillä käsitellyillä hyttysverkoilla. Erityisesti tulee huolehtia lasten suojaamisesta tartunnalta.

Yleisyys

Tautia esiintyy Aasiassa erityisesti sadekauden aikana eli kesä-syyskuussa. Tautia aiheuttavan viruksen esiintyminen vaihtelee suuresti alueittain ja vuosittain. Virus on Kaakkois-Aasian merkittävin aivokuumeen aiheuttaja erityisesti lapsilla.

Tartunnan lähteitä

  • Hyttyset

 

Viitteet

Japanese encephalitis. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs386/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Travelers' Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Japanin aivotulehdus. Matkailijan terveysopas. THL. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00039 (ladattu 20.12.2016)