Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Hinkuyskä

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteerit leviävät hengitysteiden limakalvojen kautta ja tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja.

Taudin itämisaika on enintään 2 viikkoa. Aluksi esiintyy flunssaa muistuttavia oireita kuten lievää yskää, nuhaa, lievää kuumetta ja kurkkukipua. Sen jälkeen yskä voimistuu ja alkaa aiheuttaa hallitsemattomia yskänpuuskia. Yskänpuuskat ovat voimakkaita ja voivat päättyä oksentamiseen.

Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja olla jopa hengenvaarallinen. Yskänkohtaukset ovat rajuja ja voivat aiheuttaa ihon sinertymistä hapenpuutteen vuoksi. Etenkin imeväisikäisillä esiintyy yskänpuuskan lopussa "hinkumista".

Rokottautuminen

Rokote hinkuyskää vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan lapsille ja nuorille.

Viimeinen hinkuyskärokote annetaan 14-15 vuoden iässä kouluterveydenhuollossa.

Aikuisten rokottaminen ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotetta suositellaan kuitenkin aikuisille, jotka työssään hoitavat pieniä lapsia. Tällöin rokotteen kustantaa työnantaja. Rokote voidaan antaa myös muille aikuisille tarvittaessa suojaamaan hinkuyskältä. Tällöin rokotteen maksaa rokotettava itse.

Hinkuyskätehoste annetaan yleensä yhdessä jäykkäkouristus-kurkkumätätehosteen tai jäykkäkouristus-kurkkumätä-poliotehosteen kanssa.

Muu suojautuminen

Tarttunutta hinkuyskää voidaan lievittää ajoissa aloitetulla antibioottikuurilla. Tyypillisesti oireet kehittyvät kuitenkin hitaasti tai diagnoosi viivästyy muusta syystä, jolloin lääkehoidon teho on huono.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartunta hengitysteitse tautia sairastavasta henkilöstä suoraan toiseen henkilöön.

 

Viitteet

Pertussis. WHO.
http://www.who.int/topics/pertussis/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Travelers' Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
dtap-rokote. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/130/dtap-rokote (ladattu 15.12.2016)