Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Hepatiitti B

Maat, joihin suositellaan rokotusta

TAUTI JA SEN OIREET

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen (kroonisen) taudinkuvan. Ensioireisiin kuuluu pahoinvointi, väsymys ja ihon keltaisuus. Osa sairastuneista jää taudin kroonisiksi kantajiksi, mikä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Krooninen hepatiitti lisää maksakirroosin tai maksasyövän riskiä.

ROKOTTAUTUMINEN

Hepatiitti B rokotusaikataulu

Hepatiitti B -rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille (mm. verenvuototautia sairastavat ja ruiskuhuumeiden käyttäjät). Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta hepatiitti B:tä vastaan.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hepatiitti B -rokotuksen antamista kaikille vastasyntyneille kansallisen rokotusohjelman yhteydessä. Rokotusta voi harkita, jos lapsi matkailee usein ulkomailla.

Hepatiitti B:tä vastaan voidaan rokottaa pelkällä hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella hepatiitti A:ta sekä B:tä vastaan.

Hepatiitti B -rokotteen voi antaa missä iässä tahansa – myös vastasyntyneille. Sekä hepatiitti A:lta että B:ltä suojaavan yhdistelmärokotteen voi antaa 1 vuoden iästä alkaen.

Hepatiitti B -rokote ja yhdistelmärokote annetaan kolmessa osassa. Toinen rokote pistetään 1 kk:n ja kolmas 6 kk:n kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Kolmannella rokotuksella varmistetaan todennäköisesti elinikäinen suoja.

MUU SUOJAUTUMINEN

Rokottautumisen lisäksi kannattaa välttää verikontakteja, suojaamatonta seksiä, tatuointien ja lävistysten ottamista, pedikyyrejä, manikyyrejä sekä hammashuoltoa alueilla, joissa hepatiitti B:tä esiintyy.

YLEISYYS

Hepatiitti B on yleinen sairaus maailmalla: WHO:n mukaan noin 240 miljoonalla on krooninen infektio.

Hepatiitti a ja b riskialueet

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Suojaamaton sukupuoliyhteys
  • Verikontaktit (onnettomuudet, hoitotoimenpiteet, hammaslääkäri, verensiirrot, kontaktilajit, manikyyrit ja pedikyyrit)
  • Lävistykset ja tatuoinnit
  • Suonensisäisten huumeiden käyttö
  • Lasten keskinäiset kontaktit (puremat, naarmut yms.)
  • Äidiltä lapseen raskauden tai synnytyksen yhteydessä

 

Viitteet

Key facts. Hepatitis B. WHO.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Travellers’ Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Hepatiitti B -rokote. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/hepatiitti-b-rokote (ladattu 13.12.2016)