Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus, joka tunnetaan myös nimillä TBE, puutiaisaivokuume ja Kumlingen tauti, on punkkien levittämä neurologinen sairaus. Sitä esiintyy tietyillä maantieteellisillä alueilla Suomessa sekä muualla Euroopassa.

Puutiaisaivotulehdus (engl. tick-borne encephalitis, TBE) on Flaviviridae-heimoon kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama keskushermoston infektio.

Suomessa elää kaksi kaksi puutiaislajia, jotka ovat TBE-viruksen kantajia. Molemmat lajit voivat levittää sekä eurooppalaista virusta että ärhäkämpää  Siperian puutiaisaivotulehdusta. Arviolta noin 1,6 % Suomen punkeista kantaa TBE-virusta.

Puutiaisaivotulehdustapausten määrä on kasvussa. Tämän katsotaan osittain johtuvan ilmastonmuutoksen ja sosioekonomisten muutosten aiheuttamasta punkkien yleistymisestä, mutta sitä voi myös selittää väestön lisääntynyt tietoisuus taudista sekä diagnosoinnin ja tautitapausten raportoimisen tehostuminen.

Puutiaisaivotulehdus (TBE) tarttuu punkin puremasta muutamassa minuutissa

Puutiaisaivotulehdus tarttuu virusta kantavan punkin syljestä. Tartunta voi tapahtua jo muutaman minuutin kuluessa punkin puremasta. Virus voi tarttua myös pastöroimattoman maidon, erityisesti vuohenmaidon välityksellä, mutta se on erittäin harvinaista.

Millaiset ovat puutiaisaivotulehduksen oireet?

Noin kaksi kolmesta ihmisen TBE-virustartunnasta on oireettomia.Kliinisiä oireita saavilla taudinkuva on yleensä kaksivaiheinen. Oireet alkavat 4–28 päivän kuluttua tartunnasta ja ensimmäisessä vaiheessa oireina voi esiintyä kuumetta ja pahoinvointia. Oireet kestävät yleensä 2–7 päivää ja useimmissa tapauksissa infektio päättyy tähän.

Joillakin potilailla tauti etenee kuumeettoman jakson (2–10 päivää) jälkeen toiseen vaiheeseen eli varsinaiseen aivotulehdukseen. Siinä tyypillinen oire on korkea kuume (usein >39 °C), johon liittyy vaikeaa päänsärkyä, niskajäykkyyttä, pahoinvointia, oksentelua ja huimausta, sekä mahdollisesti myös muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Puutiaisaivotulehdus voi olla hengenvaarallinen, vaikkakin kuolleisuus on hyvin pieni, enintään 2 prosentin luokkaa. Sairastuneelle voi kuitenkin jäädä pitkäkestoisia tai jopa pysyviä keskushermosto-oireita. Näitä ovat mm. muistiongelmat, kuulovauriot, raajojen halvausoireet tai lihasheikkous.

Miten puutiaisaivotulehdusta voi ehkäistä?

Puutiaisaivotulehdus tarttuu TBE-virusta kantavan punkin syljestä minuuteissa. Siksi punkin irrottaminen ei ehdi suojata tartunnalta. Päivittäisillä punkkitarkastuksilla voi kuitenkin ehkäistä borrelioosia, koska sen tarttuminen vaatii pidemmän ajan.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi rokottautua. Perusrokotesarjaan kuuluu kolme annosta ja rokote on saatavilla myös lapsille. Lisätietoja saat lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Puutiaisaivotulehduksen hoito

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama, eikä siihen ole olemassa parantavaa hoitoa. Hoito on oireenmukaista, eli esimerkiksi kuumeen alentamista tulehduskipulääkkeillä. Aivotulehduksessa tarvitaan yleensä  sairaalahoitoa. Diagnoosi voidaan varmistaa määrittämällä TBE-viruksen vasta-aineet verikokeilla.

Puutiaisaivotulehduksen kerran sairastaneille jää yleensä elinikäinen immuniteetti tautia vastaan.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi kuitenkin suojautua rokottautumalla.

 

Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta

 

Viitteet

WHO Fact Sheet: tick-borne encephalitis in Europe. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/healthtopics/vectors/world-health-day-2014/Documents/factsheet-tick-borne-encephalitis.pdf Ladattu helmikuussa 2018

ECDC Factsheet about tick-borne encephalitis (TBE). Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018

ECDC Factsheet about Borreliosis. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/borreliosis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018

Donoso-Mantke, Oliver et al, 2011. Tick-Borne Encephalitis Virus: A General Overview. http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/20866.pdf

CDC Yellow Book, 2016. Chapter 3: Infectious Diseases Related to Travel. Saatavilla osoitteessa: https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/infectious-diseases-related-to-travel/tickborne-encephalitis Ladattu maaliskuussa 2018

Tick-borne Encephalitis (TBE): Treatment. Centers for Disease Control and Prevention CDC). Saatavilla osoitteessa: http://www.cdc.gov/vhf/tbe/treatment/ Ladattu maaliskuussa 2018

Laaksonen et al, 2017. Crowdsourcing-based nationwide tick collection reveals the distribution of Ixodes ricinus and I. persulcatus andassociated pathogens in Finland. Emerging Microbes & Infections (2017) 6, e31; doi:10.1038/emi.2017.17.

Epidemiological situation of tick-borne encephalitis in the European Union and European Free Trade Association countries. European Centre for Disease Prevention and Control. Saatavilla osoitteessa: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/TBE-in-EU-EFTA.pdf

TBE factsheet for health professionals. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Saatavilla osoitteessa:
http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/emerging_and_vector-borne_diseases/tick_borne_diseases/tick_borne_encephalitis/basic_facts/Pages/factsheet-health-professionals.aspx