Punkkien esiintyvyys

Punkkien esiintyvyys

Puutiaislajeja esiintyy laajalti eri puolilla maailmaa. Punkkien levittämät taudit ja niiden esiintyvyys vaihtelevat alueittain. Arvioiden mukaan sekä punkkien maantieteellinen levinneisyys että lukumäärä ovat kasvussa.

Punkit Suomessa

Suomessa punkkeja esiintyy eniten Etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla. Talvien muuttuessa leudommiksi punkit ovat kuitenkin leviämässä syvemmälle sisämaahan, ja nykyisin niitä esiintyy jopa kaupunkien puistoissa. Punkkihavaintoja on tehty jopa Rovaniemen korkeudella. Punkeilla on vähän luonnollisia vihollisia, mutta tähän asti niiden leviämistä on rajoittanut Suomen ankara ilmasto.

Suomen punkkikannan arvioidaan olevan kasvussa. Tämän taustalla on leudompien talvien lisäksi arveltu olevan koirien ja muiden punkkien isäntäeläinten, kuten peurojen, määrän kasvaminen.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueet Suomessa

Alla olevaan taulukkoon merkityillä paikkakunnilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on korkea ja rokottautuminen suositeltavaa. Keskustele rokotustarpeestasi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueita* Suomessa1

Ahvenanmaa**  
Ilomantsi  
Kemi** (Kemi-Simon kuntarajan rannikkoalue)  
Kirkkonummi  
Kotka** (Kotkan saaristo)  
Kustavi  
Lappeenranta**  
Lohja  
Luoto  
Naantali  
Parainen**  
Pyhäjoki  
Raahe**  
Raasepori  
Rauma  
Simo** (Kemi-Simon kuntarajan rannikkoalue)  
Sipoo  
Taipalsaari  
Turku

 

*TBE-ilmaantuvuus ≥ 1/100 000 asukasta/vuosi
**Kansallisen rokotusohjelman puutiaisaivotulehdusrokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa tai Raahen edustalla Preiskarin saaressa, tai asuvat vakituisesti Ahvenanmaalla, Paraisilla tai Simossa, tai oleilevat ja liikkuvat luonnossa Paraisilla tai Simossa kesäaikana vähintään 4 viikkoa.

Taulukossa mainittujen riskialueiden lisäksi vuosina 2016-2017 puutiaisaivotulehdustapauksia raportoitiin Espoossa, Helsingissä, Iissä, Iisalmessa, Kaarinassa, Keminmaalla, Lapinlahdella, Oulussa, Taivassalossa ja Vaasan saaristossa.

Viite: 1) THL, Puutiaisaivotulehduksen riskialueiden kartoitustulokset. Saatavilla osoitteessa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus/puutiaisaivotulehduksen-riskialueiden-kartoitustulokset Ladattu 30.4.2018

Punkit Euroopassa

Punkkien määrä kasvaa voimakkaasti sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Tämän arvellaan johtuvan ilmaston leudontumisesta, joka suosii punkkeja ja niiden isäntäeläimiä.

Puutiaisaivotulehdus Euroopassa

Suomea yleisemmin puutiaisaivotulehdusta esiintyy Keski- ja Itä-Euroopassa, etenkin Venäjällä ja Baltian maissa. Sitä esiintyy yleisesti myös Saksassa, Itävallassa, Sloveniassa, Unkarissa, Tsekissä ja Kroatiassa. Jos aiot matkustaa alueelle, jossa punkkien tiedetään kantavan TBE-virusta, voi olla aiheellista harkita rokottautumista. Kysy lisätietoja lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys Euroopassa

 

Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta

Viitteet

Puutiaisen elämä. Terveyskirjasto, Kustannus Oy Duodecim. Saatavilla osoitteessa:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kpp00003&p_teos=kpp&p_osio=108&p_selaus= Ladattu huhtikuussa 2018

WHO Fact Sheet: tick-borne encephalitis in Europe. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/healthtopics/vectors/world-health-day-2014/Documents/factsheet-tick-borne-encephalitis.pdf Ladattu helmikuussa 2018

ECDC Factsheet about tick-borne encephalitis (TBE). Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018

THL. Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys. Saatavilla osoitteessa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri/tartuntataudit-suomessa-vuosiraportit/tautien-esiintyvyys/puutiaisaivotulehduksen-esiintyvyys Ladattu huhtikuussa 2018