Lasten suojaaminen

Lasten suojaaminen

 

Lapset rakastavat ulkona leikkimistä. Kun tunnet tarpeelliset varotoimet ja tiedät, miten punkkien puremia voi välttää, vältyt turhalta huolelta.

Punkkeja esiintyy muulloinkin kuin kesäkuukausina. Punkit voivat aktivoitua jo 5 °C:n lämpötilassa, ja ne lymyävät aluskasvillisuudessa, ruohikossa, pensaissa ja puiden lehdillä odottamassa sopivaa isäntää. Ruohikossa leikkivät lapset ovat punkeille mitä otollisen kohde.

Punkit suosivat karvaisia ihoalueita ja alueita, joilla iho on ohut, esim. polvitaipeita ja kainaloita. Lapsilla punkkeja esiintyy yleisesti myös pään alueella.

Kerro lapsille  punkeista

Lapsia voi varoittaa punkeista liioittelematta niihin liittyviä riskejä. Heille voi kertoa, että punkin purema itsessään ei ole vaarallinen, eikä välttämättä aiheuta mitään tautia. On hyvä myös kertoa, että päivittäinen punkkitarkastus ja punkkien irrottaminen viipymättä auttavat suojautumaan borrelioosilta.

Suojaa lapset punkeilta vaatetuksella

Jos lapsesi  ulkoilee alueella, jolla tiedetään esiintyvän punkkeja, niiden puremia voi ehkäistä suojaamalla ihon vaatetuksella kuten saappailla, pitkillä housuilla ja pitkähihaisilla vaatteilla.

Vaaleista vaatteista punkit näkyvät paremmin. On myös hyvä työntää housunlahkeet sukkiin, jotta punkit eivät pääse kiipeämään iholle niiden kautta.

Puutiaiskarkotteet ja lapset

Saatavilla on monia sumutteita ja muita punkkikarkotteita. Jos punkkikarkotetta käytetään ulkona leikkivien lasten suojaamiseen, on tärkeää lukea ohjeet huolellisesti ja varmistaa, että kyseinen karkote sopii lapsille.

Päivittäiset punkkitarkastukset eivät suojaa puutiaisaivotulehdukselta (TBE)

Puutiaisaivotulehdus (TBE) voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo minuuteissa pureman jälkeen. Borreliabakteeri sen sijaan tarttuu yleensä ihmiseen vasta punkin oltua kiinni ihossa pidempään. Jokailtainen punkkitarkastus voi siis auttaa välttymään borrelioositartunnalta, mutta ei suojaa puutiaisaivotulehdukselta.

Ihon tarkastamisen lisäksi on hyvä myös ravistella vaatteet ulkoilun jälkeen.

Rokottautuminen on tehokkain tapa suojautua puutiaisaivotulehdukselta (TBE)

Puutiaisaivotulehdusta vastaan on saatavilla  rokote. Rokote soveltuu aikuisille ja lapsille 1-vuotiaasta alkaen. Rokotustarpeesta kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos aikoo viettää aikaa alueella, jolla tiedetään esiintyvän puutiaisaivotulehdusta.

 

Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta

Viitteet

WHO Fact Sheet: tick-borne encephalitis in Europe. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/healthtopics/vectors/world-health-day-2014/Documents/factsheet-tick-borne-encephalitis.pdf Ladattu helmikuussa 2018

ECDC Factsheet about tick-borne encephalitis (TBE). Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018

ECDC Factsheet about Borreliosis. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/borreliosis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018

Donoso-Mantke, Oliver et al, 2011 Tick-Borne Encephalitis Virus: A General Overview. http://edoc.rki.de/oa/articles/reN7OCoy1vQ0g/PDF/29O1NGlasYUsY.pdf