Punkeilta suojautuminen

Punkeilta suojautuminen

Punkit viihtyvät varjoisissa ja kosteissa paikoissa, joissa on matalaa aluskasvillisuutta. Opi suojautumaan punkeilta oikein, niin voit turvallisesti nauttia luonnossa liikkumisesta.

Punkit alkavat etsiä saalista lämpötilan noustessa noin 5 asteeseen ja pysyvät aktiivisina loka-marraskuuhun asti alueesta riippuen. Ne lymyävät ruohikossa, kasvimailla,  aluskasvillisuudessa, pensaissa ja puiden lehdillä ja kiinnittyvät tilaisuuden tullen ohi kulkevaan eläimeen tai ihmiseen.

Miten punkeilta voi suojautua?

Metsä on yksi yleisimmistä punkkien elinympäristöistä. Voit vähentää punkkien kiinnittymisen mahdollisuutta käyttämällä suojaavia vaatteita, kuten saappaita, pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaista paitaa.

Suosi vaalean värisiä vaatteita, koska punkit on helpompi huomata niistä. Työnnä housunlahkeet sukkiin, jotta punkit eivät pääse kiipeämään iholle niiden kautta.

Punkin puremaa voi ehkäistä myös käyttämällä punkkeihin tehoavia hyönteiskarkotteita iholla ja vaatteissa. Käytä hyönteiskarkotteita valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Riskialueilla oleilevien kannattaa tehdä päivittäin "punkkisyyni" eli tarkastaa iho, vaatteet ja hiukset punkkien varalta.

Päivittäiset punkkitarkastukset eivät suojaa puutiaisaivotulehdukselta (TBE)

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttava TBE-virus tarttuu virusta kantavan punkin syljestä jo minuuteissa pureman jälkeen. Borreliabakteeri sen sijaan edellyttää pitkäaikaista, vähintään yön yli kestävää punkin kiinnittymistä ihoon pureman jälkeen. Päivittäisellä punkkitarkastuksella ja punkin nopealla poistamisella voi siis ehkäistä borrelioosia, mutta se ei suojaa puutiaisaivotulehdukselta.

Tehokkain tapa suojautua puutiaisaivotulehdukselta (TBE) on rokottautuminen.

 

Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta

Viitteet

WHO Fact Sheet: tick-borne encephalitis in Europe. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/healthtopics/vectors/world-health-day-2014/Documents/factsheet-tick-borne-encephalitis.pdf Ladattu helmikuussa 2018

ECDC Factsheet about Borreliosis. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/borreliosis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018

Donoso-Mantke, Oliver et al, 2011
Tick-Borne Encephalitis Virus: A General Overview. Saatavilla osoitteessa: http://edoc.rki.de/oa/articles/reN7OCoy1vQ0g/PDF/29O1NGlasYUsY.pdf

ECDC Factsheet about tick-borne encephalitis (TBE). Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018