Borrelioosi (Lymen tauti)

Borrelioosi (Lymen tauti)

Suomessa noin joka viides (10–50 %) punkki kantaa borreliabakteeria. Ihoon kiinnittyneen punkin nopea havaitseminen ja poisto on paras tapa välttyä tartunnalta, sillä borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Mikä on borrelioosi?

Borrelioosi, jota kutsutaan joskus myös Lymen taudiksi tai Lymen borrelioosiksi, tarttuu borreliabakteeria kantavien punkkien välityksellä. Borrelioosin aiheuttaa spirokeettoihin kuuluva Borrelia burgdorferi ‑bakteeri.

Bakteeri elää punkin suolistossa ja kun punkki kiinnittyy isäntäeläimeen, bakteerit siirtyvät vähitellen sen sylkirauhasten kautta isäntään. Jos kiinnittynyt punkki huomataan ja poistetaan ajoissa, tartunnan riski pienenee huomattavasti.

Kuka  voi saada borrelioosin?

Suomessa noin 6 000 ihmistä saa vuosittain borrelioositartunnan punkin puremasta. Heistä noin 50-80 % saa myös oireita.

Suomessa keskimäärin noin 20 % punkeista kantaa borreliabakteeria, mutta tietyillä alueilla määrä on jopa 50 %. Korkean riskin alueilla oleskelevien kannattaa tehdä päivittäinen ”punkkisyyni", eli tarkastaa huolellisesti iho, vaatteet ja hiukset punkkien varalta. Valtaosa borrelioositartunnoista on punkin nuoruusmuotojen, nymfien, aiheuttamia, koska ne jäävät helposti huomaamatta pienen kokonsa takia.

Mitkä ovat borrelioosin oireet?

Punkin purema ei välttämättä aiheuta borrelioosia eikä vaadi hoitoa. Pieni paukama tai 2-3 cm:n punoitus punkin puremakohdassa on melko tavallista, eikä ole merkki borrelioosista.

Ensimmäiset borrelioosin oireet saattavat ilmaantua 3-30 päivän kuluttua punkin puremasta. Tavallinen varhaisvaiheen oire on iholle puremakohdan ympärille ilmaantuva laajeneva punoittava rengasmainen ihottuma, joka tunnetaan nimellä erythema migrans. Myös flunssan kaltaiset oireet ovat yleisiä.

Varhaisvaiheen borreliainfektio voi olla myös oireeton. Hoitamattomassa borrelioosissa osalle sairastuneista tulee kuitenkin myöhäisoireita. Näitä ovat iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas-, tai silmäoireet kuten esimerkiksi päänsärky, niveltulehdukset, kasvohermohalvaus ja hermokipu.

Onko borrelioosiin hoitoa?

Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla. Antibioottihoito tehoaa tautiin yleensä hyvin, mutta rutiininomaista antibioottilääkitystä punkin puremaan ei Suomessa suositella. Lääkäri päättää, tarvitseeko potilas antibioottihoitoa.

Jos epäilet sairastuneesi borrelioosiin, on tärkeää, että menet lääkärin vastaanotolle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta hoito ehditään aloittaa nopeasti.

Kysy lisää lääkäriltä tai terveydenhoitajalta

Viitteet

CDC Yellow book 2018, Chapter 3, Lyme disease. Saatavilla osoitteessa: https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/infectious-diseases-related-to-travel/lyme-disease Ladattu helmikuussa 2018

ECDC Factsheet about Borreliosis. Saatavilla osoitteessa: https://ecdc.europa.eu/en/borreliosis/facts/factsheet Ladattu helmikuussa 2018

Borrelioosi eli Lymen tauti. Terveyskirjasto, Kustannus Oy Duodecim. Saatavilla osoitteessa: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00063 Ladattu huhtikuussa 2018

Hytönen, Lahdenne, Oksi, Pitkäranta ja Vapalahti. Kuka pelkää punkkia? Terveyskirjasto, Kustannus Oy Duodecim.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_osio=108&p_teos=kpp