www.rokote.fi

Tuhkarokkoepidemia Euroopassa jatkuu – tartuntoja todettu myös Suomessa

18.12.2018 11:06:09


Vuoden 2018 aikana Euroopassa on todettu enemmän tuhkarokkotartuntoja kuin minään aiempana vuonna tällä vuosikymmenellä. EU-maista eniten tapauksia on raportoitu Kreikassa, Ranskassa, Italiassa, Romaniassa ja Iso-Britanniassa. Joulukuussa tuhkarokkotartuntoja on todettu myös Suomessa – Luodon kunnassa, Espoossa ja Tampereella. Eri paikkakuntien tapaukset eivät liittyneet toisiinsa, mutta kaikki tartunnat oli saatu ulkomailta.

Tuhkarokkovirus on erittäin tarttuva ja se leviää helposti ihmisten välillä. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9–11 vuorokautta, ja tuhkarokkoon sairastunut tartuttaa jo useamman päivän ennen ensioireita. Tuhkarokolta voi suojautua rokottautumalla. MPR-rokote antaa suojan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan, ja Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu kaksi annosta MPR-rokotetta. Epidemioiden välttämiseksi rokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 95 %. Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan vuonna 2017 vain neljässä EU-maassa (Unkarissa, Portugalissa, Slovakiassa ja Ruotsissa) MPR-rokotteen toisen annoksen rokotuskattavuus oli >95 %. Suomessa vuonna 2015 syntyneistä MPR-rokotteen on saanut noin 94 % lapsista, ja kattavuus on nousussa monissa kunnissa.

Jos aiot matkustaa alueelle, jossa esiintyy tuhkarokkoa, tarkista suojasi. Jos olet sairastanut tuhkarokon tai olet saanut molemmat annokset MPR-rokotetta, suojasi on kunnossa. Muussa tapauksessa – ja etenkin jos aiot matkustaa lasten kanssa – ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen hyvissä ajoin ennen matkaa.

 

Lähteet:

https://thl.fi/fi/-/tuhkarokkotapaus-pohjanmaalla-useita-altistuneita

https://thl.fi/fi/-/tuhkarokkotapaus-espoossa-ei-liity-pohjanmaan-tapaukseen

https://thl.fi/fi/-/tampereella-kaksi-tuhkarokkotartuntaa

https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/mpr-rokote

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2018/measles-cases-hit-record-high-in-the-european-region

https://www.ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/measles-rubella-monthly-monitoring-report-november-2018.pdf


Takaisin ajankohtaisiin