Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

THL muistuttaa talvimatkailijoita rokotuksista

13.1.2015 11:54:04


Talveksi Eurooppaan tai kaukomaille matkustavien kannattaa tarkistaa rokotusten ja estolääkityksen tarve. Rokotuksin ei voi kuitenkaan suojautua liiallisen alkoholin käytön seurauksilta tai seksitaudeilta. Hyvä käsihygienia, harkinta ruokien ja juomien valinnassa, hyttysten pistojen välttäminen sekä kohtuullinen riskinotto niin liikenteessä kuin ihmissuhteissakin on viisasta aina.

Euroopassa influenssakausi lähestyy ja tuhkarokkoa liikkeellä

Ainakin kaikkien riskiryhmiin kuuluvien matkailijoiden kannattaa ottaa influenssarokotus. Matkailijan terveysoppaan maaluetteloon on lisätty kausi-influenssa riskinarvion perusteella harkittaviin rokotuksiin.

Sloveniassa on raportoitu marraskuun lopulla tuhkarokkoepidemia. Sairastuneet olivat osallistuneet kansainväliseen koiranäyttelyyn, joka pidettiin Vrtojbassa lähellä Italian rajaa 8.-9. marraskuuta 2014. Tuhkarokkoepidemioita on vuonna 2014 esiintynyt myös mm. Bosnia-Herzegovinassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Hollannissa ja Iso-Britanniassa. Myös Yhdysvalloissa on ollut iso epidemia.  

Matkailijan riski saada malariatartunta on suurin trooppisessa Afrikassa

Trooppiseen Afrikkaan matkustettaessa tarvitaan aina malarian estolääkitys. Muille malaria-alueille matkustettaessa estolääkityksen tarve määräytyy riskinarvion perusteella. Matkailijan terveysoppaan maaluettelossa on tarkemmat ohjeet riskiperusteista harkintaa ja lääkkeen valintaa varten.

Hyttysten pistoilta suojautuminen hämärän ja pimeän aikana kuuluu aina malarian ehkäisyyn estolääkityksen lisäksi. Myös estolääkitystä käyttäneen matkailijan kuume tulee tutkia malarian varalta.

Viite: Ajankohtaista tarttuvista taudeista ja rokotteista 15.12.2014

1/2015, FIN/VAC/0035/14b(1)


Takaisin ajankohtaisiin