Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Muistutus: rokotesarja loppuun!

14.9.2016 16:42:44


Muistutus: rokotesarja loppuun!

Näin lomien jälkeen on syytä muistuttaa rokotesarjan loppuun viemisestä, jos on esim. ottanut hepatiittirokotuksen ennen lomamatkaa. Aloitetun rokotesarjan jokainen annos kannattaa ottaa, sillä näin saadaan paras mahdollinen suoja tautia vastaan. Täydellisen rokotussarjan antama suoja säilyy yleensä vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Paras suoja saadaan, kun jokainen annos otetaan suositellussa rokotusaikataulussa. Usein rokotussarjaa voidaan jatkaa siitä mihin on aiemmin jääty, vaikka edellisestä rokotuksesta olisi kulunut kuukausia tai jopa vuosia. Rokotusten aloittaminen alusta on harvoin tarpeellista niissä tilanteissa, joissa suositeltu rokotus olisi unohtunut ottaa ajallaan. Rokotusten unohtaminen on verrattain yleistä - noin kolmasosa suomalaisista jättää aloitetun rokotussarjan kesken.1

Rokotteesta riippuen täyteen rokotesarjaan voi kuulua eri määrä annoksia (pistoskertoja). Joitakin rokotteita annetaan vain yksi annos, mutta monia rokotteita tarvitaan 2, 3 tai jopa 4 annosta. Tarvittavien annosten määrä riippuu siis rokotteesta ja joskus myös rokotettavan iästä. On mahdollista, että sarjan ensimmäinen tai toinenkaan rokoteannos ei vielä suojaa kaikkia rokotettavia. Jokainen rokoteannos lisää immuniteettia eli vastustuskykyä ja auttaa suojautumaan tarttuvilta taudeilta. Joistakin rokotteista, kuten jäykkäkouristusrokotteesta ja puutiaisaivokuumerokotteesta, tarvitaan säännöllisiä tehosteannoksia läpi elämän pitämään yllä immuniteettia, joka muuten heikkenee ajan myötä.

Rokotusten unohtamista perustellaan yleensä sillä, ettei rokotuskorttia löydy, eivätkä aikaisemmat rokotukset ole jääneet mieleen. Lasten rokotustiedot päätyvät tänä päivänä neuvoloista sähköiseen potilastiedon arkistoon, kanta.fi:hin. Aikuisten rokotuksista ei toistaiseksi ole olemassa keskitettyä terveydenhuollon rekisteriä, josta saisi selvitettyä, mitä rokotuksia on aiemmin saanut.1 Jos et muista mitä rokotuksia olet aiemmin saanut, etkä löydä omaa rokotuskorttiasi, kannattaa olla yhteydessä siihen terveydenhuollon toimipaikkaan, jossa olet aiemmin asioinut. Voit kysyä rokotuksista omalta terveysasemaltasi, koulu- tai työterveydenhuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Samalla voit varmistaa ovatko rokotuksesi voimassa. Kun saat tiedot selville, voit kirjata rokotuksesi rokotuskorttiin.

Hyvä vinkki täyden rokotesarjan muistamiseen on, että varaa jo ensimmäistä rokotetta ottaessaan ajan seuraavaan rokotukseen.

Viitteet:

1) Taloustutkimus 2015

2) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokottaminen verkkosivusto. https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen


Takaisin ajankohtaisiin