Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Maailman rokottamisen viikko – World Immunization Week

25.4.2019 12:53:57


Huhtikuun viimeisellä viikolla vietetään Maailman Terveysjärjestön WHO:n järjestämää Maailman rokottamisen viikkoa (World Immunization Week). Tänä vuonna teemana on Suojassa yhdessä: rokotteet toimivat! (Protected together: vaccines work!) ja viikon aikana juhlitaan rokottamisen sankareita, kuten lasten vanhempia ja terveydenhuollon ammattilaisia – kaikkia, jotka varmistavat, että me kaikki olemme suojassa tartuntataudeilta rokotteiden avulla.

Rokottaminen on yksi tärkeimmistä ja kustannustehokkaimmista keinoista suojella terveyttä, heti puhtaan veden ja ravinnon jälkeen. Rokotusten avulla pelastetaan arviolta 2-3 miljoonaa lasta joka vuosi. Vielä 1980-luvulla lasten rokotuskattavuus maailmalla oli vain noin 20%, ja vuonna 2017 perusrokotteet sai arviolta 85% maailman lapsista. Silti monet rokotteilla ehkäistävät tartuntataudit, kuten tuhkarokko, aiheuttavat edelleen epidemioita ympäri maailmaa, myös Euroopassa.

Lue lisää WHO:n kampanjasta tästä

Lomakauden rokotteet

Lomakauden lähestyessä on hyvä hetki hoitaa oma ja perheen rokotussuoja kuntoon. Matkakohteesta riippumatta kaikilla matkailijoilla tulisi olla dT- ja MPR-suoja kunnossa. Hepatiitti A ja B ovat yleisiä tauteja maailmalla, ja niitä vastaan voi suojautua loppuelämäksi rokottautumalla. Kaukomatkailijoille ja reppureissailijoille voi olla tarpeen myös moni muu rokote, ja esimerkiksi keltakuumerokote on joihinkin maihin pakollinen.

Tarkista maakohtaiset rokotussuositukset ja lue lisää täältä

Ilmojen lämmetessä myös punkkikausi käynnistyy. Punkit levittävät kahta ikävää tautia, borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelioosin voi yleensä hoitaa antibiooteilla mahdollisen tartunnan tapahduttua.

Puutiaisaivotulehdus (engl. tick-borne encephalitis eli TBE) on viruksen aiheuttama tauti, joka voi tarttua puutiaisen syljestä. Noin neljäsosa tartunnan saaneista saa aivotulehduksen oireita, kuten korkeaa kuumetta, päänsärkyä ja kouristuksia. Valtaosa paranee täysin, mutta jopa kolmasosalle aivotulehduksen saaneista voi jäädä pitkäaikaisia hermostollisia komplikaatioita. Viime vuonna Suomessa todettiin 79 puutiaisaivotulehdustapausta.

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote, joka soveltuu sekä aikuisille että lapsille 1-vuotiaasta alkaen. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista kaksi ensimmäistä on hyvä ottaa jo ennen puutiaiskauden alkamista, talvella tai alkukeväästä.

TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskialueilla eli Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kotkan saaristolla, Kemin eteläosassa, Lappeenrannan Sammonlahdessa, Raahen Preiskarissa, ja tästä keväästä alkaen myös Lohjanjärven lounaisosassa. Kaikki näillä alueilla vakinaisesti tai kesäasunnoissa asuvat 3 vuotta täyttäneet henkilöt ovat oikeutettuja kansallisen rokotusohjelman perusrokotussarjaan. Tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan. Muita tunnettuja riskialueita ovat esimerkiksi Espoo, Kirkkonummi, Kustavi, Lapinlahti, Luoto, Raasepori ja Taipalsaari, sekä Baltian maat, Itävalta, Saksa, Ruotsi, Viro ja Venäjä.

Lähteet


https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/immunization-coverage

https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/terveys/rokotukset/

https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/04/24/default-calendar/world-immunization-week-2019

ECDC, Key messages about TBE: https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/key-messages

THL, Tartuntatautirekisteri: https://thl.fi/ttr/gen/rpt/tilastot.html

THL, Puutiaisaivotulehdusrokote eli TBE-rokote: https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote


Takaisin ajankohtaisiin